اختلافات با گالانت و اعتراضات گسترده مردمی؛ آیا احتمال «سقوط نتانیاهو» و آتش‌بس در غزه نزدیک است؟

2

اختلافات بین بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل بر سر جنگ غزه، آخرین مورد از یک سری رویارویی است که وحدت کابینه این کشور را در ۱۸ ماه گذشته به چالش کشیده است.

و این در حالی است که یکی از کم‌سابقه‌ترین اعتراضات مردمی نسبت به عملکرد دولت نتانیاهو و ادامه جنگ در نوار غزه نزد مردم اسرائيل پدید آمده است. نتانیاهو اما بی‌توجه به این اعتراضات همچنان راهبرد خود را پی می‌گیرد.

او روز دوشنبه در سخنانی در خصوص اختلافات با گالانت هم توضیحاتی داد و گفت: «تا زمانی که اعتماد وجود داشته باشد من و گالانت می‌توانیم با یکدیگر همکاری کنیم، اما همه وزرا پایبند تصمیمات کابینه هستند و این اصلی‌ترین چیزی است که اکنون در حال آزمون است.»

اختلافات بین نتانیاهو و گالانت

نتانیاهو درخواست‌های گالانت و سایر اعضای نهاد امنیتی برای پذیرش خروج نیروهای اسرائیلی از منطقه مرزی جنوبی نوار غزه را به‌عنوان بهای توافق آتش‌بس با گروه شبه‌نظامی اسلام‌گرای حماس رد کرده است. نتانیاهو و گالانت از زمان تشکیل کابینه بارها با یکدیگر مشاجره داشته‌اند.

گالانت هرچند در زمینه مسائل امنیتی، از جمله حماس، تندرو است، اما آشکارا هدف مکرر نتانیاهو برای «پیروزی کامل در غزه» را غیرقابل اجرا و غلط توصیف کرده است.

سال گذشته، گالانت در جریان اعتراضات به تلاش نتانیاهو برای محدود کردن اختیارات دیوان عالی، ایده نخست وزیر را طرحی دانست که باعث ایجاد شکاف اجتماعی عمیق و به خطر انداختن امنیت ملی می‌شود.

بعد از آن نتانیاهو تصمیم گرفت گالانت را برکنار کند اما زمانی که اسرائيلی‌ها در یکی از بزرگترین تظاهرات تاریخ این کشور به خیابان‌ها آمدند از تصمیم خود عقب نشینی کرد.

گیل تالشیر، متخصص سیاست اسرائیل در دانشگاه عبری اورشلیم، در این خصوص به خبرگزاری رویترز می‌گوید: «گالانت فکر می‌کند نقشی که در زندگی‌اش باید ایفا کند کاری است که اکنون انجام می‌دهد. او به‌عنوان وزیر دفاع در جنگی که فکر می‌کند حیاتی‌ترین جنگ از زمان جنگ استقلال است در حال ایفای نقش است»

بن‌بست در کابینه

این بن‌بست تا حدودی به دلیل ساختار ائتلاف راست‌گرایی است که توسط نتانیاهو پس از انتخابات سال ۲۰۲۲ ساخته شد و به دو حزب مذهبی ملی‌گرا به رهبری وزرای تندرو بزالل اسموتریچ و ایتامار بن گویر وابسته است.

بدون حمایت آنها، دولت سقوط می‌کند و کار باز هم گره خواهد خورد. نتانیاهو حالا تحت فشار کم‌سابقه‌ای از زمان آغاز جنگ غزه قرار گرفته و معترضان به خیابان‌ها آمده و خواستار پذیرش توافق آتش بس هستند تا زمینه را برای بازگشت گروگان‌های اسرائيلی به خانه فراهم سازد.

معترضان می‌گویند نتانیاهو تلاش بی‌موردی انجام می‌دهد و در حالی که می‌تواند جنگ در غزه را پایان دهد همچنان بر ادامه آن اصرار می‌ورزد. چیزی که گالانت هم همین را می‌گوید. گالانت در اظهاراتی پس از یافتن جنازه این ۶ نفر گفت: «در حالی که برای گروگان‌های پیدا شده در تونل دیگر خیلی دیر است اما بقیه کسانی که هنوز در اسارت هستند باید به خانه بازگردانده شوند.»