«اعتبارآفرینی» هند برای مسکو در رزمایش مشترک با روسیه و چین؛ آمریکا ناخرسند است

2

همزمان با تلاش‌های بین‌المللی برای انزوای روسیه، مسکو رزمایش نظامی بزرگی با همراهی چین و همچنین یکی از متحدان آمریکا در آسیا یعنی هند برگزار می‌کند.

 این رزمایش نظامی یک هفته‌ای در چارچوب سازمان همکاری شانگهای و سازمان پیمان امنیت جمعی با بیش از ۵۰ هزار سرباز، ۵ هزار تجهیزات نظامی از جمله بیش از ۱۴۰ فروند هواپیما و ۶۰ کشتی جنگی برگزار می‌شود.

حضور هند در این رزمایش نظامی از آن جهت اهمیت دارد که واشنگتن همواره روابط نزدیکی با دهلی نو داشته و از این کشور خواسته از تحریم‌های بین‌المللی علیه روسیه حمایت کند.

با این حال دولت هند یک یگان نظامی کوچک ۷۵ نفره، از جمله متشکل از واحد موسوم به «گورخا» را راهی این رزمایش نظامی می‌کند. هرچند دهلی نو هیچ تجهیزات دریایی یا هوایی به این تمرین اعزام نمی‌کند اما صرف حضور سربازان نیروی زمینی، دریایی و هوایی این کشور در رزمایشی که با حضور روسیه برگزار می‌شود، می‌تواند برای مسکو اعتبارآفرین باشد.

هند که پیشتر هم در این رزمایش دوره‌ای شرکت کرده به دلیل اتکای خود به تسلیحات روسی برای تنش‌های مرزی مداوم با چین و پاکستان، از جانبداری در مورد جنگ روسیه با اوکراین اجتناب کرده و رویکرد محتاطی را در قبال این بحران در پیش گرفته است.

 با این حال دهلی نو برای نخستین بار، هفته گذشته در شورای امنیت سازمان ملل متحد پیش از آن که ولودیمیر زلنسکی، رئيس جمهوری اوکراین در نشست این سازمان به صورت ویدویی سخنرانی کند، علیه روسیه رای داد.

هند در عین حال از تولید مشترک هلیکوپتر با روسیه خودداری و همچنین طرح دیگری برای خرید حدود ۳۰ جنگنده از مسکو را متوقف کرده است.

با این همه آمریکا نگران است حضور نظامی ولو اندک هند در این رزمایش، تلاش‌های جهانی را که با هدف منزوی کردن روسیه صورت گرفته، به چالش بکشد. این موضوع به ویژه از آن جهت اهمیت دارد که دهلی نو یکی از متحدین آمریکا در آسیا به شمار می‌رود و آمریکا همواره روابط خود با این کشور را با هدف مقابله با تهدیدات چین تقویت کرده است.

وزارت دفاع چین اعلام کرده که ارتش، نیروی هوایی و دریایی این کشور در این رزمایش که هدف آن «تقویت هماهنگی نظامی میان کشورهای عضو» است، شرکت می‌کند. روزنامه گلوبال تایمز چین که به عنوان رسانه نزدیک به حزب کمونیست این کشور شناخته می‌شود گزارش داده که رزمایش نظامی امسال بر «تهدیدات احتمالی از سوی آمریکا در منطقه اقیانوس آرام» متمرکز خواهد بود.

چین ضمن خودداری از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین، تحریم‌های آمریکا و اروپا علیه مسکو را محکوم کرده است. با این حال این کشور به دلیل نگرانی از اعمال تحریم‌های ثانویه آمریکا، از ارائه فناوری و تجهیزات نظامی به روسیه خودداری کرده است.

برگزاری این رزمایش نگرانی‌های زیادی را در آمریکا به همراه داشته است. بلومبرگ در گزارشی در این خصوص می‌نویسد که سیاست‌های راهبردی آمریکا برای منزوی کردن روسیه و چین در حال شکست است.

با این حال واسیلی کاشین، کارشناس نظامی روسیه در مدرسه عالی اقتصاد مسکو، در این خصوص به بلومبرگ می‌گوید: «نقش چین در رزمایش‌ها نمی‌تواند به‌عنوان حمایت از روسیه در جنگ اوکراین تلقی شود. این فقط به ما نشان می‌دهد که روابط نظامی میان پکن و مسکو به صورت معمول ادامه دارد.»

بلاروس متحد روسیه نیز به همراه جمهوری‌های شوروی سابق یعنی قزاقستان، قرقیزستان، ارمنستان، آذربایجان و تاجیکستان و سایر کشورها از جمله سوریه، الجزایر، مغولستان، لائوس و نیکاراگوئه در این رزمایش حضور دارند.