با وجود آنکه سفارت روسیه در تهران و رئیس سازمان فضایی ایران تایید کردند که ماهواره خیام ساخت یک شرکت روسی است، نمایندگان خامنهای و امامجمعههای منصوب او در خطبههای نماز جمعه این هفته گفتند که این ماهواره «۱۰۰ درصد ساخت متخصصان ایرانی»، «نتیجه مقاومت علمی» و نماد «ما میتوانیم» است.
علی معلمی، عضو مجلس خبرگان و امام جمعه قائمشهر، ماهواره خیام را ساخت متخصصان ایرانی معرفی کرد و گفت: «پرتاب ماهواره ایرانی خیام یکی از نقاط برجسته صنعت ایران است و ۱۰۰ درصد این ماهواره را متخصصان ایرانی ساختهاند و با استفاده از موشک روسی به فضا پرتاب شده است.»
کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران، گفت: «ارسال ماهواره خیام جزو دستاوردهای جدید علمی کشور است. این ماهواره با همکاری روسیه به فضا پرتاب شد و اکنون دادههای خود را به پایگاه ایرانی مخابره میکند.»
رسول فلاحتی، نماینده خامنهای در استان گیلان و امام جمعه رشت، گفت: «پرتاب ماهواره خیام به فضا مایه افتخار است و جمهوری اسلامی ایران تاکنون هشت ماهواره به فضا پرتاب کرده است.» فلاحتی با بیان اینکه یکی از ابزارهای قدرت یک جامعه و کشور حضور در فضا است، افزود: «برخی گفتهاند ماهواره خیام در مالکیت روسیه است، این اظهارات کاملا اشتباه است و جوانان ایرانی در این ارتباط بسیار تلاش کردهاند.»
عبدالکریم عابدینی، نماینده خامنهای در استان قزوین و امام جمعه قزوین، نیز از اساس به نقش روسیه اشاره نکرد و گفت: «ارسال ماهواره خیام به فضا موفقیت بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران و زیرساختی بسیار ارزشمند است که موجب ناراحتی و نگرانی دشمنان شده است.»
امام جمعه قزوین با بیان اینکه ماهواره خیام، انحصارطلبی و زیادهخواهی غربیها در فضا را محدود کرد، افزود: «این ماهواره حالا در فاصله ۵۰۰ کیلومتری بالای زمین با دقت همهچیز را زیر نظر دارد و دیگر دشمنان نمیتواند زیر چشمان تیز این ماهواره هر غلطی بکنند و به خاطر همین دشمنان شیطنت میکنند و علیه این اتفاق صحبت میکنند.»
محمد مهدی حسینی همدانی، نماینده خامنهای در استان البرز، هم در خطبههای نماز جمعه کرج، گفت: «مقاومت ما در مسیر علمی و پرتاب ماهواره خیام از قزاقستان با وجود تحریمهای مختلف نمونه بهرهگیری از شعار ما میتوانیم و ارزشهای دینی است.»
امام جمعه کرج افزود: «دشمنان با اخبار منفی به دنبال تخریب ایران اسلامیاند. فهمیدهاند که ایران اسلامی به همکاری علمی با قدرتهای دیگر چون روسیه وارد شده است.»
حسن ترابی، امام جمعه رباط کریم، نیز ماهواره خیام را «کاملا ایرانی» خواند و گفت: «پرتاب ماهواره کاملا ایرانی خیام یک موفقیت بزرگ برای ما است که با همکاری روسیه صورت گرفت.»
اللهنور کریمیتبار، امام جمعه ایلام، هم گفت که پرتاب ماهواره خیام به فضا «یکی از افتخارات نظام جمهوری اسلامی» است که «توانست انحصار فضایی برخی کشورها را بشکند» و در این عرصه حضور پیدا کند.
امام جمعه ایلام افزود: «این ماهواره محدودیتهایی را برای دشمن ایجاد کرده است و در کنار قدرت پهپادی و موشکی، پیامی برای دشمن دارد که باید از ستیزهجویی با جمهوری اسلامی دست بردارد.
امام جمعه ایلام حتی گفت: «دشمنان قدرت رویارویی با جمهوری اسلامی را ندارند. در اوج تحریم، پیشرفت افتخارآمیزی چون پرتاب ماهواره خیام به وجود میآید اما درست در همین زمان، با جنگ روسیه و اوکراین وضعیت اروپا و آمریکا به هم ریخت و تورم بر سفره مردم اروپا و آمریکا سایه افکند.»
با این حال، قربانعلی دری نجفآبادی، نماینده خامنهای در استان مرکزی و امام جمعه اراک، برخلاف سایر امامجمعهها به استفاده از تکنولوژی روسی در ساخت و پرتاب ماهواره هم خیام اشاره کرد و روسیه را کشوری توصیف کرد که ۵۰ سال از ایران جلوتر است. دری نجفآبادی گفت: «ایران با همکاری روسیه ماهواره خیام را از پایگاه قزاقستان به ۵۰۰ کیلومتری فضا فرستاد و این افتخاری بزرگ برای جمهوری اسلامی محسوب میشود و ما باید از فناوری کشورهایی که ۵۰ سال از ما جلوترند، استفاده کنیم.»
حسین حسینی کارنامی، امام جمعه موقت ساری، نیز ماهواره خیام را «دستاورد نظام جمهوری اسلامی» خواند و تاکید کرد که دستاوردهای نظام در حوزههای مختلف از جمله هوافضا انکارناپذیرند.
عباس امینی، امام جمعه شاهرود، هم گفت که ساخت و ارسال ماهواره خیام به فضا یکی از عوامل پیشرفت است و کشورهایی که در این زمینه پیشرفت نکنند، باید به دیگر کشورهای انحصارطلب وابسته شوند. امام جمعه شاهرود افزود: «دشمنان بر این باورند که کاربرد ماهواره خیام فقط نظامی و امنیتی است؛ اما ماهواره در حوزههای کشاورزی، آبوهوایی، اقلیمی، مدیریت بحران، نظامی و امنیتی کاربرد دارد.
اما احمد حسنزاده، امام جمعه کیش، برخلاف امام جمعه شاهرود، کاربرد نظامی و امنیتی این ماهواره را رد کرد و گفت: «پرتاب ماهواره خیام به فضا و استقرار آن در جو زمین به عنوان جدیدترین دستاورد هوافضای دانشمندان ایرانی و از مهمترین نمادهای ما میتوانیم است.»
رسانهها و مقامهای جمهوری اسلامی ایران نیز چون ائمه جمعه، در جریان پرتاب ماهواره خیام، آن را «ماهواره بومی ایران» و محصول صنعت فضایی ایران معرفی کردند و حتی نوشتند که به دلیل وزن بالای ۵۰۰ کیلوگرم این ماهواره پرتاب آن به روسیه واگذار شد تا در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گیرد؛ اما سفارت روسیه در تهران چند ساعت بعد از پرتاب این ماهواره از پایگاه بایکونور قزاقستان با موشک سایوز روسی، اعلام کرد که ماهواره سنجش از دور خیام را شرکتهای روسی به سفارش طرف ایرانی ساختهاند.
پس از آن بود که حسن سالاریه، رئیس سازمان فضایی ایران، تایید کرد که این ماهواره ساخت روسیه است و ایران برای ساخت آن بین ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار به یک شرکت روسی پرداخت کرده است. رئیس سازمان فضایی ایران همچنین گفت که کارشناسان روسی شرکت سازنده این ماهواره در حال حاضر در مرکز کنترل این ماهواره در ماهیدشت کرج حضور دارند.
سالاریه افزود که ایران در حوزه سنجشی به تصاویر یک متر و حتی کمتر نیاز داشت اما در چند سال اخیر، صنعت فضایی ایران کند شد و توان آن را نداشت که این سنجه را بسازد و ما نمیتوانستیم پنج سال یا ۱۰ سال منتظر بمانیم که صنعت بومی به این مرحله برسد.
رئیس سازمان فضایی ایران اضافه کرد: «شرایط فعلی ایران هم به دلیل تحریمها بهگونهای نیست که ارتباطات زیادی وجود داشته باشد که بتوانیم تصاویر موردنیاز را بگیریم و برای همین، این ماهواره را به یک شرکت روسی سفارش دادیم.»
رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد که ما در اطلاعیههای خود نگفتیم ماهواره خیام ساخت ایران است. رسانهها عنوان «ماهواره بومی» را برای آن استفاده کردند اما برداشت بومی بودن از ماهواره خیام درست نیست. این ماهواره فقط در مالکیت ایران است