حزب عدالت و توسعه برای گردهمایی بزرگ خود در روز پنجم فروردین در استانبول، تبلیغات گستردهای در شبکههای مختلف و سطح شهر انجام داده بود. با این حال، یک شب قبل از مراسم، محل برگزاری به دلیل پیشبینی حضور تعداد کمی از شرکتکنندگان بهوسیلهٔ داربستها کوچکتر شد.
این اقدام علنی بود، چرا که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، در سخنرانی خود در این مراسم با گلایه عنوان کرد زمانی در این میدان بیش از یک میلیون نفر میآمد و امروز ۶۵۰ هزار نفر آمده است.
در یک سال گذشته این سومین گردهمایی برگزارشده در فرودگاه آتاتورک استانبول توسط حزب عدالت و توسعه بود و هر دو تجمع قبلی بالای یک میلیون مشارکتکننده داشت.
با وجود استقبال کمِ مردمی از رویداد اخیر، اردوغان در مراسم خطاب به مردم استانبول گفت «ما باید این شهر را در ۳۱ مارس [۱۲ فروردین] از استبداد حزب جمهوریخواه خلق نجات دهیم» و ادعا کرد «امروز استانبول بر سر یک دوراهی قرار دارد؛ در یک طرف کسانی هستند که فقط میگویند “من”، در طرف دیگر کسانی هستند که فقط میگویند “استانبول”.»
از نظر رئیس جمهور ترکیه رقیب آنها در این انتخابات حزب جمهوریخواه خلق و شخص اکرم اماماوغلو، شهردار فعلی استانبول، است.
اما در استانبول ۵۲ نفر که ۲۲ نفر آنها وابسته به احزاب و ۳۰ نفر آنها مستقل هستند، وارد رقابت خواهند شد. با این آمار، کاغذ رأیی که استانبولیها پر خواهند کرد، حدود یک متر است. ولی از میان این افراد مورات کوروم، کاندیدای حزب عدالت و توسعه، و اکرم اماماوغلو، کاندیدای حزب جمهوریخواه خلق، مهمترین نامزدهای این انتخابات هستند.
اگرچه به نظر میرسد که این انتخابات صرفاً در این شهر برگزار میشود، اما نتایج آن هم وضعیت بازیگران سیاسی کشور و هم سمتوسوی آیندهٔ ترکیه را تعیین خواهد کرد.
استانبول، راهی برای آیندهٔ ترکیه
اهمیت استانبول برای سیاست فعلی ترکیه را در آن لحظهای میتوان جست که دولت اردوغان در انتخابات پیشین شهرداریها در سال ۲۰۱۹، با وجود باختِ با اختلاف کمِ بنعلی ییلدیریم، کاندیدای وقت این حزب در دور اول، حاضر شد که با ادعای شائبه این انتخابات را باطل کند و آن را به دور دوم بکشاند. در دور دوم اماماوغلو با رأی قاطعتری پیروز شد و همین ناراحتی اردوغان را دوچندان کرد؛ ناراحتیهایی که پنج سال است به زبان میآورد چرا که به مخالفان اجازه داد محلی برای خود داشته باشند و بتوانند در راستای خواست خود فعالیتهایی را سازمان دهند.
اهمیت دیگر استانبول برای اردوغان به خاطر این باور است که «آن که استانبول را در دست بگیرد، ترکیه را خواهد برد»؛ قاعدهای که برای او که در سال ۱۹۹۴ به شهرداری این شهر انتخاب شد، جواب داد.
استانبول از ۱۹۹۴ تا ۲۰۱۹ در دست اردوغان و یارانش بود. این دوره برای برخی دوره بتنریزی در استانبول و برای برخی دیگر دوران توسعهٔ شهر بود. اما همین بتنریزیها این شهر را به یکی از جذابترین مناطق برای سرمایهگذاری در ترکیه بدل کرد و سرمایههای خارجی بسیاری به این شهر روان شد. بخشی از این سرمایه را شرکتهای نزدیک به عدالت و توسعه در چنگ داشتند، اما با تغییر این شهرداری چرخهٔ اقتصاد سیاسی شهر استانبول برای حزب عدالت و توسعه لرزید و یکی از تلاشهای فعلی نیز بازگرداندن استانبول به چرخهٔ اقتصادی حزب عدالت و توسعه است.
بسیاری معتقدند که چرخهٔ فوق پر از فساد بود. بعد از نشستن اماماوغلو بر صندلی شهرداری، او در یکی از شبکههای تلویزیونی اعلام کرد تنها در یک پرونده فساد ۱۳ میلیارد لیری رخ داده است (در سال ۲۰۱۶). او حتی مدعی شد که شهردار قبلی استانبول در ماههای قبل از انتخابات ۲۰۱۹ بدهیهای شرکت گاز را نپرداخته و این مبلغ که یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون لیر میشد، برای انتخابات آن سال خرج شده است.
آیندهٔ مبهم با رقابت شانهبهشانه
در چند سال اخیر شرکتهای نظرسنجی در ترکیه مدام بهخاطر نحوهٔ پیشبینیهایشان و دادههای مختلفشان که با واقعیت انتخابات نسبت چندانی نداشته، مورد انتقاد قرار گرفتهاند. این انتخابات نیز به نوعی همین امر را نشان میدهد.
نگاهی به دستکم ۱۶ نظرسنجی منتشرشده، تفاوتهای آماری قابل توجهی را نشان میدهد. اما نکتهٔ جالب اینجا است که در اکثر این نظرسنجیها اماماوغلو جلوتر است، اما فاصلهٔ او با رقیبش بین ۱ تا ۵ درصد است.
میتوان گفت نظرسنجیها خبر از آن میدهند که انتخابات استانبول انتخابات دشواری برای رقبا خواهد بود و بهخاطر تعدد کاندیداها احتمال شکستن آراء و به دور دوم رفتن انتخابات نیز وجود دارد.
اکثر شرکتهای نظرسنجی از خستگی مردم بعد از انتخابات ریاستجمهوری و مجلس در سال گذشته خبر دادهاند و علاقهٔ عمومی به شرکت در انتخابات را چندان بالا نمیبینند و یا حداقل میزان مرددها را قابل توجه میدانند. همین وضعیت باعث شده برخی تحلیلگران ترکیه بگویند که کم شدن میزان مشارکت بهویژه در استانبول باعث پیروزی مورات کروم خواهد شد.
اُزر سِنجار، رئیس یکی از این شرکتهای نظرسنجی، نیز تأکید دارد که در سه ماه گذشته آراء کروم به صورت قابل توجهی افزایش یافته و تفاوت او با اماماوغلو از ۱۵ درصد به ۴ درصد رسیده است.