انتقاد علنی بایدن از نتانیاهو بدون دیدار با او در کاخ‌سفید مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت

10

یک روز پس از دیدار جو بایدن و بنیامین نتانیاهو در نیویورک و در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، واکنش‌ها به آن ادامه دارد.

دو رهبر آمریکا و اسرائیل در این دیدار ضمن تاکید بر «اتحاد خلل‌ناپذیر» میان دو کشور درباره موضوعات مهم مشترک گفتگو کردند اما آنچه بیشتر مورد توجه رسانه‌های آمریکا قرار گرفته سخنان ابتدایی جو بایدن و همچنین دیدار نکردن رئیس جمهوری آمریکا با نخست وزیر اسرائیل در کاخ‌سفید بوده است.

آقای بایدن روز چهارشنبه در آغاز دیدار خود با بنیامین نتانیاهو به خبرنگارانی که در اتاق حاضر بودند گفت موضوعات جدی را با نخست‌وزیر اسرائیل در میان خواهد گذاشت از جمله حاکمیت «دموکراسی و راهکارهای نظارتی و حفظ آن» در این کشور.

اشاره جو بایدن به تنش سیاسی جاری در اسرائیل است که با لایحه اصلاح نظام قضایی این کشور از سوی دولت آقای نتانیاهو آغاز شده و همچنان مورد انتقاد ناظرانی است که آن را تضعیف دستگاه قضایی اسرائیل به نفع قدرت گرفتن دولت و قوه مجریه ارزیابی می‌کنند.

در پاسخ به این اظهارات انتقادی آقای بایدن که در ابتدای دیدار دو رهبر عنوان شد، بنیامین نتانیاهو خطاب به رئیس جمهوری آمریکا گفت: «اگر یک چیز را بتوانم وعده دهم آن این است که دموکراسی در اسرائیل هیچ‌گاه» تضعیف نخواهد شد.

آقای نتانیاهو در بخش دیگری از سخنان خود ابراز امیدواری کرد که «تحت رهبری دولت فعلی آمریکا» روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و عربستان برقرار شود و صلح میان دو کشور پایانی بر مخاصمه طولانی میان اسرائیل و جهان عرب شود.

با این حال، در گزارشی که کاخ‌سفید از محتوای دیدار آقای بایدن و نتانیاهو منتشر شده آمده که رئیس‌جمهوری آمریکا راه حل صلح خاورمیانه را در بازگشت به راهکار تشکیل دو کشور مستقل دانسته است.

تحلیل‌گران در رسانه‌های آمریکا می‌گویند راست‌گراتر شدند دولت اسرائیل، ادامه ساخت و سازها در سرزمین‌های اشغالی و دورشدن سیاست‌های بنیامین نتانیاهو از راهکاری که تشکیل کشور مستقل فلطسینی را یکی از دو رکن صلح خاورمیانه می‌داند، موانعی بنیادین بر سر راه برقراری روابط میان عربستان و اسرائیل است.

تظاهرات در برابر هتل محل دیدار بایدن و نتانیاهو

منبع تصویر، REUTERS

توضیح تصویر، معترضان اسرائیلی در مقابل هتل محل دیدار آقایان بایدن و نتانیاهو علیه دولت اسرائیل و تغییراتی که در نظام قضایی این کشور دنبال می‌کند شعار دادند

دیدار در نیویورک به جای کاخ‌سفید

موضوع دیگری که دیدار روز گذشته جو بایدن و بنیامین نتانیاهو را برای رسانه‌ها جذاب کرده، عدم دعوت از نخست وزیر اسرائیل برای دیدار مفصل تر در کاخ سفید و سفر به واشنگتن است که برخی آن را ناشی از ناراضی بودن جو بایدن از طرح اصلاحات قضایی اقای نتانیاهو و اثرات آن بر ارکان دموکراسی اسرائیل است.

از اسرائیل برای سال‌ها به عنوان تنها دموکراسی مستحکم در خاورمیانه یاد شده اما تنش‌های سیاسی چند سال گذشته در این کشور که به برگزاری چند انتخابات پی در پی و همچنین دور شدن دولت این کشور از پیمان‌های بین المللی در برابر بحران فلسطین-اسرائیل انجامیده، نگرانی از تزلزل دموکراسی در این کشور را افزایش داده است.

پرونده قضایی جاری در این کشور هم که به اتهام‌های «فساد و سوء استفاده از قدرت» آقای نتانیاهو رسیدگی می‌کند در کنار لایحه اصلاح نظام قضایی، بر «مشروعیت» دولت آقای نتانیاهو نزد بلوک غرب سایه افکنده است.

دیدار رهبران آمریکا و اسرائیل روز گذشته در هتل اینترکنتینانتال بارکلی واقع در منتهتن نیویورک برگزار شد و این در حالی بود که صدها معترض اسرائیلی در مقابل این هتل با برپایی راهپیمایی علیه دولت آقای نتانیاهو و تغییراتی که او در نظام قضایی این کشور دنبال می‌کند شعار می‌دادند.

نسخه فارسی تایمز اسرائیل نوشته: «یک مقام ارشد اسرائیلی بعداً به خبرنگاران گفت نتانیاهو در بخش خصوصی جلسه به بایدن اطمینان داده است که می‌خواهد چه در کنست و چه در میان مردم به اجماع عمومی (درباره اصلاحات قضایی) دست یابد».