وزارت امور خارجه ایران با محکوم کردن حملات راکتی به اربیل، “شایعات مشکوک” درباره دست داشتن جمهوری اسلامی در این حملات را رد کرده است.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، انتشار این گزارشها را “مشکوک” خواند و و محکوم کرد.
شامگاه دوشنبه ۱۵ فوریه چندین راکت به سوی یک پایگاه نظامی نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا، واقع در فرودگاه بینالمللی اربیل در اقلیم کردستان عراق شلیک شد.
به گفته وین ماروتو، سخنگوی ائتلاف ضد داعش در عراق، در این حملات در مجموع ۱۴ راکت شلیک شده که به کشته شدن یک پیمانکار غیرنظامی غیر آمریکایی و زخمی شدن ۹ نفر دیگر منجر شد.
به گفته این سخنگو یک سرباز و ۴ پیمانکار غیر نظامی آمریکایی در میان زخمیهای این حملات هستند.
فرودگاه بینالمللی اربیل در پی این حملات مدتی تعطیل شد و پروازهای ورودی و خروجی آن متوقف شدند.
مظنون همیشگی
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ثبات و امنیت عراق را “یک امر کلیدی برای منطقه و همسایگان” خوانده و گفته ایران هرگونه اقدام “که برهم زننده نظم و آرامش در این کشور راست را مردود میشمارد.”
آقای خطیبزاده با رد “شایعات” دست داشتن جمهوری اسلامی در این حملات از دولت عراق خواست برای “پیگیری و برخورد با عاملان این اقدامات دستورات لازم را صادر کند.”

حساسیتهای منطقه و بالا بودن تنشهای سیاسی میان ایران و آمریکا، باعث شده در حملات به مواضع آمریکاییها در منطقه، نام جمهوری اسلامی و گروههای وابسته به ایران به عنوان مظنون چنین اقداماتی مطرح شود، هر چند که بعد از حمله دوشنبه شب هیچ یک از مقامهای رسمی اتهامی علیه ایران مطرح نکردهاند.
مقامهای دولت عراق و اقلیم کردستان حملات راکتی به اربیل را محکوم کردهاند و از تشکیل کمیتهای برای بررسی این واقعه خبر دادهاند.
وزارت امور پیشمرگهای اقلیم کردستان عراق هم در بیانیهای گفته است که هر گونه حمله به ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا را به منزله حمله به نیروهای پیشمرگ کردستان تلقی میکند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا ساعاتی بعد از حملات راکتی با ابراز خشم از این اقدام، از تماس با مقامهای اقلیم کردستان برای بررسی این حادثه و اعلام حمایت آمریکا از تحقیقات درباره عاملان آن خبر داد.
دامنیک راب، وزیر خارجه بریتانیا هم حمله به نیروهای ائتلاف ضد داعش در اربیل را “تکاندهنده و غیرقابل قبول” خوانده است.
آزمون سخت بایدن
گروهی کمتر شناختهشده و تازهتاسیس به نام “سرایا اولیاء الدم” مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته و به گزارش رویترز بعضی مقامهای عراقی احتمال ارتباط این گروه با ایران را مطرح کردهاند.
زخمی شدن یک سرباز و چند پیمانکار آمریکایی در این حملات، کابینه جدید جو بایدن را با چالش تازهای در شکل دادن به سیاستهای منطقهای و چگونگی واکنش به این حملات روبرو میکند.
این در حالی است که هنوز دولت آمریکا سیاست روشنی در قبال ایران و برنامه هستهای و فعالیتهای منطقهای جمهوری اسلامی اعلام نکرده و با ضربالاجل ایران برای پایان دادن به اجرای پروتکل الحاقی و بازدیدهای سرزده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی روبرو است.
در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ، حمله یکی از گروههای وابسته به ایران در عراق که منجر به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی شد، مجموعهای از واکنشهای دو طرف را به دنبال داشت که در نهایت به کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در بغداد به دست آمریکاییها منجر شد.