قوه قضاییه ایران اعلام کرده است که صبح جمعه، ۸ دی ماه، چهار نفر را با جرم «جاسوسی و خرابکاری» برای اسرائیل در زندان ارومیه اعدام کرده است.
وفا هناره، آرام عمری، رحمان پرهازو و نسیم نمازی یک سال پیش در پروندهای که شش محکوم دیگر نیز دارد به اعدام محکوم شدند.
یکی از اتهاماتی که خبرگزاری قوه قضاییه علیه اعدامشدگان مطرح کرده آن است که آنها «افرادی را ربوده و با تهدید و شکنجه از آنها میخواهند به دروغ خود را ماموران امنیتی ایران معرفی و در پی آن اکاذیبی نسبت به ماموریتهای آتی آنها منتشر کنند.»
اعدام وفا هناره، آرام عمری، رحمان پرهازو و نسیم نمازی تنها یک روز پس از دفن رضی موسوی انجام گرفته است. رضی موسوی یک فرمانده ارشد سپاه قدس بود که کشته شدنش در سوریه به طور گسترده به اسرائیل منتسب شده است.
مقامهای جمهوری اسلامی تهدید کردهاند که از اسرائیل برای کشتن این فرمانده ارشد «انتقام» خواهند گرفت.
شب گذشته نهادهای حقوق بشری که از انتقال پنج زندانی به سلول انفرادی برای اجرای حکم اعدام خبر دادند، همچنین گفتند که نفر پنجم «منصور رسولی» است. نام آقای رسولی در اعلامیه قوه قضایی ایران نیست.
آقای رسولی فردی است که انتشار ویدئویی از او در اردیبهشت سال گذشته خبرساز شد. رسانههای اسرائیلی او را یک مامور سپاه معرفی کردند که از طرف عوامل موساد در خاک ایران بازجویی شده و به تلاش برای سه ترور در اروپا اعتراف کرده است. خود آقای رسولی کمی بعد با انتشار ویدئویی اعلام کرد آن اعترافات دروغین بوده و تحت فشار و تهدید بیان شده است.
خبرگزاری قوه قضاییه ایران اعدامشدگان را متهم کرده است که عملیات در آذربایجان غربی، تهران و هرمزگان انجام داده و پس از «آتش زدن خودروها و منازل برخی افراد مرتبط با نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی»، تصاویر آن را برای موساد فرستاده و «پول دریافت کرده بودند.»
رسانه قوه قضاییه گفته که این افراد در چند مورد سوءقصد ناکام به جان نیروهای امنیتی و اطلاعاتی حکومت هم دست داشتند.
خبرگزاری میزان اعترافات متهمان را جزو مستندات حکم اعدام آنها اعلام کرده است.
این در حالی است که شبکه حقوق بشر کردستان دو فایل صوتی از آرام عمری و وفا هناره منتشر کرده است که در آن آنها ارتباط با موساد را به شدت تکذیب میکنند و میگویند تحت فشار و شکنجه مجبور به اعتراف شدهاند.
در یک فایل صوتی آرام عمری میگوید به بازجویانش گفته بود «موساد کیست؟ عکسش را نشان بدهید تا ببینم.» که بازجوها در واکنش به او خندیدهاند.
او در این تماس صوتی از زندان میگوید چند ماه در انفرادی و تحت شکنجه بوده است. آقای عمری میگوید: «خودشان یک چیزی درست کردهاند و میخواهند بدبختم کنند. من زن و بچه دارم. دختر سه ساله دارم. الکی رفتم جلوی دوربین.»
وفا هناره هم در فایلی صوتی که از زندان فرستاده آسیبهای شکنجه را شرح داده بود.
آنها موضوع شکنجه و ساختگی بودن اعترافات را در دادگاه هم مطرح کرده بودند.
انتقام و اعدام
ربین رحمانی، عضو مدیریت شبکه حقوق بشر کردستان، در این باره به بیبیسی فارسی گفت اعدامهای امروز تنها چهار روز پس از تایید حکم در دیوان عالی و در حالی انجام شد که وکلا برای اعاده دادرسی اقدام کرده بودند.
آقای رحمانی گفت: «بلافاصله پس از کشته شدن رضی موسوی این حکم را تایید کردند و وقتی هنوز جواب اعاده دادرسی نیامده است ظرف سه روز برای اعدام بردهاند. این شتابزدگی نشانه تلافیجویانه بودن این اعدامها است.»
ربین رحمانی گفت اعدامشدگان در آخرین ملاقاتی که با خانوادههایشان داشتند گفتهاند که در زندان به آنها گفته شده «از تهران برای اعدام شما دستور آمده».
آقای رحمانی با انتقاد از اینکه حکومت ایران در چنین پروندههایی به تشریفات قانونی و آیین دادرسی خودش هم پایبند نیست، گفت: «همیشه انتقامجوییهای جمهوری اسلامی به همین شکل است. مانند آن اعدامهای عجولانه در زاهدان به تلافی حمله به پاسگاه مرزبانی سراوان. یا مثل پرونده دانشمندان هستهای.»
اشاره او سال ۱۳۹۲ است که دادستانی زاهدان یک روز پس از حمله جیش العدل به مرزبانان در سراوان از اعدام ۱۶ نفر در «پاسخ» به آن حمله خبر داد. این افراد از قبل زندانی بودند و اعدام تلافیجویانه آنها برای نقض قواعد حقوقی و دادرسی عادلانه انتقادات زیادی برانگیخت.
پرونده سوءقصد به دانشمندان و دستاندرکاران برنامه هستهای ایران هم با پخش اعترافات ساختگی و تحت شکنجه افراد بیگناه گره خورده است. این ماجرا در رقابت داخلی نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی برملا شد و به یک رسوایی بزرگ انجامید.
ایران پس از چین بالاترین آمار اعدام در جهان را دارد و تنها در هفته جاری دستکم اعدام ۲۲ نفر گزارش شده است که یک نفر از آنها، در نجفآباد، در ملاء عام انجام شده است.