یک نماینده “مجلس شورای اسلامی” در ایران و عضو هیات رئیسه آن گفته است اگر تحریم های آمریکا علیه ایران لغو نشود، این کشور سوم اسفند ۱۳۹۹ یعنی کمتر از دو ماه دیگر “قطعا بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی را اخراج می کند”.
احمد امیریفراهانی در مصاحبهای با شبکه اول تلویزیون رسمی ایران گفته دولت جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا، یک ماه پس از شروع کار فرصت دارد تحریمهای بانکی و نفتی را رفع کند در غیر این صورت ایران سوم اسفند اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف می کند و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران اخراج خواهند شد.
نماینده مجلس ایران گفته این مصوبه مجلس است و دولت مکلف به رعایت آن است و آیتالله علی خامنهای رهبر ایران هم از آن دفاع کرده است.
آقای خامنهای یک روز پیش از این در یک سخنرانی تلویزیونی گفت بازگشت آمریکا به توافق هستهای را در صورت رفع تحریمها میپذیرد و افزود که “ما هیچ عجلهای نداریم که آمریکا به برجام برگردد، مطالبه منطقی ما رفع تحریمها است. اگر تحریمها برداشته شد برگشت آمریکا به برجام معنا خواهد داشت.”
روز گذشته همچنین عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، میگوید اگر تحریمهای آمریکا علیه ایران لغو شوند، غنیسازی ۲۰ درصدی که به تازگی در ایران آغاز شده متوقف خواهد شد.
آقای عراقچی گفت: “ما از بازگشت آمریکا به برجام استقبال میکنیم، اما برای بازگشت آنها التماس نمیکنیم” و افزود که “موضعگیریهای لفظی چندان اهمیت ندارند و ایران منتظر “اقدامات قاطع” دولت جو بایدن برای رفع تحریمها و بازگشت به برجام خواهد بود.”
دونالد ترامپ کمتر از سه سال پیش با خروج از توافق برجام ضمن اعمال مجدد تحریم های اتمی، تحریم های گسترده تری علیه ایران وضع کرد.
مقام های دولت ایران می گویند شدت این تحریم ها به حدی بوده است که درآمدهای نفتی دولت که در سال ۱۳۹۷ خورشیدی، ۱۰۰ میلیارد دلار بوده، در سال بعد به کمتر از ۸ میلیارد دلار رسید.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران به تازگی گفته است که دولت ایران در حدود دو سال اخیر مجموعا ۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته که به دلیل تحریم ها به بخش اندکی از آن دسترسی بانکی داشته است.
همزمان با مشخص شدن رئیس جمهور منتخب آمریکا، مجلس ایران در یک مصوبه که مورد اعترض دولت بود طرح افزایش غنیسازی اورانیوم از جمله تولید مجدد اوارنیون غنی شده با خلوص ۲۰ درصد را تصویب کرد که به تازگی فرایند آن را در میان مخالفت قدرت های جهانی آغاز کرده است.
بر اساس این مصوبه اگر تحریم های آمریکا در سال جاری برداشته نشود، دولت ایران موظف شده است اجرای پروتکل الحاقی را که به بازرسان آژانس امکان نظارت دقیق تری بر فعالیت های اتمی ایران را می دهد، خاتمه دهد.
توقف غنی سازی ۲۰ درصدی و اجرای پروتکل الحاقی دو دستاورد کلیدی قدرت های جهانی در توافق هسته ای با ایران بود. دولت حسن روحانی گفته است اگر رئیس جمهور بعدی آمریکا تحریم های را لغو کند ایران هم اجرای بخش های متوقف شده برجام را از سر می گیرد.
مخالفان و منتقدان دولت آقای روحانی می گویند که دولت او نباید هیچ گونه مذاکره ای با دولت بعدی آمریکا انجام دهد اما دولت فعلی ایران که حدود هفت ماه از عمر آن باقی مانده است از پیروزی آقای بایدن ابراز خرسندی می کند و نشانه هایی از آمادگی برای مذاکره بروز داده است.
آیتالله خامنه ای گفته است اگر تحریم ها امکان برداشته شدن دارد “یک ساعت هم نباید در آن تاخیر کرد” اما در عین حال به دولت گفته که باید کشور را در برابر تحریم مصون و تحریم ها را “بی اثر” کند.
طرفداران آیت الله خامنه ای با تکرار این موضوع می گویند که تماس دولت ایران با دولت آمریکا مذاکره با “قاتل” قاسم سلیمانی فرمانده کشته شده نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه است که در عملیات هوایی آمریکا در حومه بغداد از بین رفت.
جو بایدن و چهره های پیشنهادی او برای دولت آینده ایالات متحده از بازگشت آمریکا به برجام گفته اند اما دلیل آن را مذاکره با ایران برای محدود کردن برنامه موشکی و سیاست های منطقه ای آن خوانده اند.
ایران می گوید برنامه موشکی “خط قرمز” است و به هیچ وجه بر سر آن با آمریکا و دیگر کشورها مذاکره نخواهد کرد.
مجلس شورای اسلامی در حال حاضر طرحی در دست بررسی های اولیه دارد که در صورت تصویب نهایی مذاکره دولت ایران با آمریکا به جز امور غیرهستهای را ممنوع میکند