Scroll Top

ترامپ: مذاکرات با ایران بسیار خوب پیش می‌رود

۴

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا که در راه سفر به ایتالیا برای شرکت در مراسم تشییع پاپ فرانسیس قرار دارد، در هواپیما به خبرنگاران گفت که «مذاکرات با ایران بسیار خوب پیش می‌رود.»

گفته‌های آقای ترامپ در حالی بیان می‌شود که قرار است فردا اولین دور مذاکرات فنی میان ایران و آمریکا و سومین جلسه گفت‌وگوها بین وزیر خارجه ایران و فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا برگزار شود.

آقای ترامپ به خبرنگاران گفت که به دنبال مذاکرات طولانی و پیچیده با ایران نیست، بلکه «بدنبال یک توافق ساده است.»

رئیس جمهور آمریکا سخنان ماه‌های اخیرش را مجددا تکرار کرده و گفت ما فقط یک چیز می‌خواهیم «آنها فقط نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

به گفته او با عدم جنگ با ایران «من پول زیادی را صرفه‌جویی می‌کنم.

آقای ترامپ گفت که با توجه به این نکته «گفت‌وگوها و توافق با ایران بسیار خوب پیش می‌رود. ما در بالاترین سطح در حال مذاکره هستیم و فکر می‌کنم آنها هم می‌خواهند به توافق برسیم و این خواسته ما نیز هست.»

رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت: «برخی از افراد هستند که می‌خواهند نوع دیگری از توافق (با ایران) انجام شود، که توافقی نامناسب است و من نمی‌خواهم این اتفاق برای ایران بیفتد» و «ما می‌توانیم از آن اجتناب کنیم.»

آقای ترامپ البته توضیح نداده منظورش از «نوع دیگری از توافق» چیست و چه کسانی خواهان آن هستند.

آقای ترامپ امروز (جمعه ۵ اردیبهشت) و پیش از ترک واشنگتن هم به خبرنگاران گفت که «گفت‌وگوها با ایران خیلی خوب پیش می‌رود.»

تکذیب جلوگیری از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران

ترامپ

منبع تصویر،Getty Images

دونالد ترامپ تکذیب کرد که از حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران جلوگیری کرده است.

رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای به مناسبت صدمین روز ریاست جمهوری‌اش به نشریه آمریکایی تایم گفت مانع حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران نشده اما کار را برای اسرائیل آسان هم نکرده است.

آقای ترامپ در پاسخ به این سوال که «گزارش شده شما جلوی حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران گرفته‌اید» گفته است: «نه این واقعیت ندارد.»

آز آقای ترامپ قبلا هم سوال مشابهی پرسیده شده بود اما جوابی تلویحی داده بود.

تایم دوباره از آقای ترامپ سوال کرد که آیا این را تکذیب می‌کند و او پاسخ داد: «نه (این خبر) درست نیست و من جلوی آنها را نگرفتم، اما اجازه ندادم که آنها هم این کار را راحت انجام دهند، زیرا فکر می‌کنم بدون حمله می‌توانیم به توافق (با ایران) برسیم.»

او در ادامه گفت: «امیدوارم بتوانیم (به توافق با ایران برسیم) اما ممکن است مجبور به حمله شویم، زیرا ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

آقای ترامپ در بخش دیگری مجددا تاکید می‌کند که به اسرائیل برای انجام حمله «نه نگفته» است، اما انجام این حمله را نیز برای آنها تسهیل نکرده است.

به گفته رئیس جمهور آمریکا «در نهایت اختیار انجام این کار (حمله) را به آنها سپردم» اما گفتم «توافق را به بمباران ترجیح می‌دهم.»

در بخش دیگری از این گفت‌وگو هم آقای ترامپ می‌گوید حاضر است با رهبر یا رئیس جمهور ایران دیدار کند.

روزنامه نیویورک تایمز چهارشنبه هفته گذشته (۲۷ فروردین) به نقل از مقامات دولت و منابع دیگر گزارش داده بود که اسرائیل برنامه‌ریزی کرده بود در ماه مه (ماه آینده میلادی) به تاسیسات اتمی ایران حمله کند اما دونالد ترامپ با چنین حمله‌ای مخالفت کرده است تا مذاکرات فرصت پییشرفت بیابد.

به نوشته این روزنامه، اسرائیل برای موفقیت در چنین عملیاتی، هم از جهت اجرا هم از جنبه دفاع در برابر حملات تلافی‌جویانه احتمالی ایران، به کمک آمریکا نیاز دارد.

روز پس از انتشار این گزارش آقای ترامپ در پاسخ به سوالی در مورد این گزارش نیویورک‌ تایمز گفته بود: «نمی‌گویم جلوی آن را گرفتم. من عجله‌ای برای این کار ندارم چون فکر می‌کنم ایران فرصت آن را دارد که کشور بزرگی باشد.»

پس از آن هم گیدعون سعر، وزیر خارجه اسرائیل در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی دیلی‌ تلگراف گفت از هیچگونه تصمیمی که در دولتش در مورد حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران گرفته شده باشد، اطلاعی ندارد.

او گفت: «من عضو کابینه امنیتی هستم و در تمام جلسات داخلی حضور دارم و به یاد نمی‌آورم که تصمیمی در این مورد گرفته شده باشد.»

با وجود این موضع دونالد ترامپ و همچنین اظهار بی‌‌اطلاعی گیدعون سعر، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ‌اسرائیلی و دو منبع آگاه گزارش داد که اسرائیل هنوز گزینه حمله به تاسیسات اتمی ایران در ماه‌های آینده را کنار نگذاشته است.

بر اساس این گزارش مقام‌های اسرائیل اکنون بر این باورند که می‌توانند حمله محدودتری انجام دهند که کمتر به کمک آمریکا نیاز داشته باشد.

خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام سابق دولت جو بایدن نوشته بود بخش‌هایی از «طرح اسرائیل برای حمله به ایران» پارسال به دولت وقت آمریکا ارائه شده بود.

بنابر این گزارش اجرای تقریبا تمام بخش‌های این طرح نیازمند کمک اطلاعاتی و حمایت نظامی مستقیم آمریکا بود و اسرائیل از آمریکا خواسته بود که به دفاع در برابر حمله تلافی‌جویانه احتمالی ایران کمک کند.

ایران همواره تاکید کرده است که برنامه اتمی‌اش صرفا برای مقاصد صلح‌آمیز است.