ثبت نام داوطلبان ریاست جمهوری ایران؛ جلیلی نامزدی خود را اعلام کرد

1

در اولین روز از ثبت نام داوطلبان نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری در ایران، سعید جلیلی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، با حضور در وزارت کشور نامزدی خود را اعلام کرد.

آقای جلیلی، ۵۸ ساله، عضو شورای راهبردی روابط خارجی هم هست. او پیش از این دبیر شورای عالی امنیت ملی بود و در سال های ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲، ریاست گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران را برعهده داشت. او پیش از این دو بار دیگر هم نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده بود و در انتخابات سال ۱۴۰۰ در نهایت به نفع ابراهیم رئیسی کناره‌گیری کرد.

احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، پیش‌تر اعلام کرد که ثبت نام داوطلبان نامزدها آغاز شده و پنج روز هم ادامه خواهد داشت.

انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ایران پیش از موعد مقرر و در پی مرگ ابراهیم رئیسی برگزار خواهد شد. آقای رئیسی در سقوط بالگرد در ۳۰ اردیبهشت، (۱۹ مه ۲۰۲۴)، کشته شد.

مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی در صورت مرگ رئیس جمهور، باید در مدت ۵۰ روز انتخابات ریاست جمهوری مجددا برگزار شود.

ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری تا ۱۴ خرداد (۳ ژوئن) ادامه خواهد یافت و پس از آن شورای نگهبان فرصت دارد در ۷ روز صلاحیت‌ها را بررسی کند.

رسانه‌های ایران در نخستین ساعات امروز از ثبت نام محمدرضا صباغیان بافقی،‌ نماینده مهریز، بافق، بهاباد،‌ ابرکوه و خاتم در مجلس و مصطفی کواکبیان، دبیر کل حزب مردم سالاری نزدیک به طیف اصلاح‌طلب، خبر دادند.

آقای صباغیان اولویت نخست خود را اصلاح ساختار اداری و سیاسی اعلام کرده است.

مصطفی کواکبیان هم پس از ثبت نام گفت در صورت پیروزی، دولت او «دولت مردم‌سالار» و با شعار «صداقت با مردم» خواهد بود.

محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات ایران، به خبرگزاری ایسنا گفت که «در ساعت‌های اولیه، ۳۰ نفر داوطلب برای نامزدی ریاست‌جمهوری به ستاد مراجعه کردند که بعد از بررسی مدارک شرایط لازم را برای ثبت‌نام قطعی نداشتند.»

براساس جدول وزارت کشور ایران اسامی نهایی کاندیداهای تایید‌شده در ۲۲خرداد (۱۱ ژوئن) اعلام خواهد شد.

پس از آن نامزدها ۱۵ روز برای کارزار انتخاباتی فرصت دارند. چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در هشتم تیر، (۲۸ ژوئن) برگزار خواهد شد.

نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران با شرایط خاص شورای نگهبان تایید صلاحیت می‌شوند. بسیاری از منتقدان می‌گویند این شورا در دوره‌های گذشته «سلیقه‌ای» و همسو با منافع سیاسی گروهی مشخص اقدام به تایید یا حذف نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری کرده است.

عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری ایران، روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که شورای نگهبان «تنگ‌نظری» نکند تا انتخابات «پرشور» برگزار شود.

در آخرین دوره انتخابات ریاست جمهوری، در سال ۱۴۰۰، شورای نگهبان اقدام به رد صلاحیت عده زیادی از چهره‌های سیاسی شناخته‌شده کرد که محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور سابق، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور وقت و علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس، در بین آنها بودند.

این انتخابات به قدری غیررقابتی بود که پس از ابراهیم رئیسی مجموع آرای باطله بیشتر از آرای نامزدهای دیگر بود.

آن دوره انتخابات ریاست جمهوری و انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی پایین‌ترین میزان مشارکت را داشتند.

قرار بود انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ایران در خرداد سال ۱۴۰۴ برگزار شود ولی به علت مرگ ابراهیم رئیسی، تیرماه امسال برگزار خواهد شد.

شرایط نامزدی چیست؟

امروز ستاد انتخابات وزارت کشور ایران کشور از کاندیداها خواسته «اگر حائز شرایط قانونی هستند» در این مدت برای ثبت‌نام اقدام کنند.

براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی «کاندیداها هنگام ثبت‌نام باید رجل مذهبی، سیاسی، ایرانی‌الاصل، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند.»

همچنین به جز محدودیت جنسیتی که برای کاندیداها در جمهوری اسلامی اعمال می‌شود، محدودیت سنی هم برای آنها در نظر گرفته شده و باید بین ۴۰ تا ۷۵ ساله باشند.