حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، در حمله هوایی اسرائیل و بمباران سنگین منطقه ضاحیه، در جنوب بیروت، کشته شده است. گزارش شده که به جز او چند مقام دیگر رهبری حزبالله، از جمله علی کرکی، فرمانده جبهه جنوبی حزبالله هم کشته شدهاند. سرتیپ عباس نیلفروشان، فرمانده عملیات سپاه پاسداران نیز یکی از کشتهشدگان این حملات بوده است.
ارتش اسرائیل و حزبالله لبنان خبر کشته شدن حسن نصرالله را تایید کردهاند.
عصر جمعه جتهای اسرائیلی محلی در ضاحیه را بمباران کردند و صدای انفجارهای شدیدی در بیروت، پایتخت لبنان شنیده شد.
ساعاتی بعد و مدت کوتاهی پس از هشدار به ساکنان خانههای اطراف برای تخلیه شعاع وسیعی در اطراف همان محل، دوباره بمباران شدیدی انجام شد.
ارتش اسرائیل اعلام کرد یک «مقر مرکزی» حزبالله لبنان را هدف قرار داد که زیر زمین و زیر خانههای مسکونی ساخته شده بود.
بنا به گزارشها نیروی هوایی اسرائیل در این حملات از بمبهای قوی سنگرشکن استفاده کرد.
بمباران ضاحیه ویرانی شدیدی به بار آورده است و هزاران نفر شبانه آواره شدند. هنوز آماری رسمی از قربانیان این حمله منتشر نشده است، اما با توجه به ویرانی شدید و متراکم بودن این محله مسکونی، بیم آن میرود که تعداد زیادی از غیرنظامیان هم در این حمله کشته شده باشند.
ارتش اسرائیل صبح جمعه در اعلام این خبر گفت: «حسن نصرالله دیگر نمیتواند جهان را به وحشت بیندازد.»
کمی پس از آن آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران، در پیامی بدون نام بردن از حسن نصرالله خواهان کمک مسلمانان به لبنان و به حزبالله شد.
سرانجام چند ساعت پس از اعلام خبر از طرف اسرائیل، حزبالله لبنان هم کشته شدن دبیر کل خود را تایید کرد.
حزبالله لبنان ضمن تایید این خبر گفت که به «جهاد علیه دشمن، حمایت از غزه و فلسطین و دفاع از لبنان و مردم سرافراز آن» ادامه خواهد داد.
حمله اسرائیل به ضاحیه بیروت کمی پس از سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در سازمان ملل انجام شد.
او در این سخنرانی به تندی به ایران و متحدانش حمله کرد و گفت اسرائیل در حال پیروزی است.
تنها چند ساعت بعد و وقتی مشخص شد حمله سنگین نیروی هوایی اسرائیل در بیروت به دنبال هدف قرار دادن رهبران حزبالله بوده است، تصویری از بنیامین نتانیاهو در هتلش در نیویورک منتشر شد که او را در حال صدور فرمان حمله نشان میداد.
حسن نصرالله که بود؟
حسن نصرالله ۶۴ ساله از سال ۱۹۹۲ (۱۳۷۰) دبیرکل جنبش حزبالله لبنان بود و یکی از شاخصترین چهرههای سیاست خاورمیانه به شمار میرفت.
او جانشین عباس موسوی شده بود که در حمله هلیکوپترهای آپاچی به خودروی حاملش در جنوب لبنان کشته شده بود.
سالها بود که حسن نصرالله از بیم سوءقصد اسرائیل در جایی عمومی ظاهر نمیشد و از طریق پیامهای ویدیویی با هوادارانش سخن میگفت.
حسن نصرالله چهرهای نزدیک به حکومت ایران بود و با سه دهه رهبری حزب سیاسی و بازوی شبهنظامی حزبالله سهم بزرگی در تبدیل آن به یک نیروی عمده در لبنان و منطقه داشت.
حزبالله لبنان از جمله با موشکهایی که از ایران میگرفت از ارتش لبنان قویتر شده بود. این گروه همچنین شبکه گستردهای از خدمات اجتماعی، آموزش و بهداشت در لبنان است و بازیگر سیاسی عمدهای در لبنان.
حزبالله لبنان تحت رهبری حسن نصرالله به پرورش نیروهای شبهنظامی دیگر، همچون حماس در فلسطین و شبهنظامیان در عراق و یمن کمک میکرد.
حسن نصرالله در برج حمود، در شرق بیروت بزرگ شد و پدرش فروشگاه میوه و سبزیفروشی کوچکی داشت. حسن نصرالله بزرگترین فرزند در میان ۹ خواهر و برادر بود.
پس از آغاز جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵، او به جنبش امل پیوست. مدتی برای تحصیل دینی به نجف در عراق رفت و سپس دوباره به امل برگشت. اما در سال ۱۹۸۲ که اسرائیل در پاسخ به حملات شبهنظامیان فلسطینی به لبنان حمله کرد حسن نصرالله از جنبش امل جدا شد و به گروهی جدید پیوست.
امل اسلامی، گروه جدیدی که بعدتر جزو هستههای اصلی حزبالله لبنان شد، در دره بقاع مستقر بود و کمک نظامی و تشکیلاتی قابل ملاحظهای از سپاه پاسداران میگرفت.
حزبالله لبنان به طور رسمی در سال ۱۹۸۵ اعلام موجودیت کرد و خواهان نابودی اسرائیل شد.
با تقویت تدریجی حزبالله، حسن نصرالله هم در این سازمان رشد کرد و از یک جنگجو به مسئول آن در بعلبک و سپس در سراسر منطقه بقاع تبدیل شد و بعدتر هم در بیروت به همین مقام رسید.
حسن نصرالله هنگام رسیدن به رهبری حزبالله در سال ۱۹۹۲ تنها ۳۲ سال داشت.