رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «پیبیاس» آمریکا گفت تاکنون مذاکرات احیای برجام به نتیجه ای که واشنگتن را نسبت به برچیدن تحریمهای ایران متقاعد کند، نرسیده است.
او همچنین برخی گزارش ها درباره اینکه دولت جو بایدن در متن توافق ارائه شده از سوی اتحادیه اروپا، به جمهوری اسلامی امتیازهایی داده است را قویا رد کرد.
واشنگتن روز دوشنبه گذشته، پس از اتمام دور نهم مذاکرات احیای برجام در وین، بلافاصله اعلام کرد آماده است بر اساس پیشنهادهای اروپا به توافقی سریع با ایران دست یابد اما مقامات ایران گفتند «دیدگاهها و ملاحظات» خود را به اروپاییها منتقل کردهاند.
رابرت مالی گفت که هنوز هیچ موافقتی برای احیای برجام به دست نیامده است: «هیچ توافقی در کار نیست، چون تا وقتی که بر روی همه چیز توافق نشده باشد، هیچ توافقی حاصل نشده است. یک متن است که درک بسیار روشنی از آنچه اتحادیه اروپا فکر می کند باید انجام شود تا بازگشت متقابل به برجام انجام شود، دارد. موضع ما از همان روز اول مشخص بوده و هست. و برای ما بسیار واضح است که چه کارهایی را ما باید در مورد کاهش تحریمها انجام دهیم و ایران هم چه گامهای باید برای محدودسازی برنامه هستهای خود باید بردارد.»
رابرت مالی در پاسخ به این پرسش که آمریکا بنا دارد به آژانس بین المللی انرژی اتمی فشار بیاورد تا این نهاد جهانی درخواستش را از ایران برای پاسخگویی به پیدا شدن ذرات اورانیوم غنی شده در چارچوب اعطای امتیاز به ایران بردارد را قویا رد کرد و گفت: «نه. این را ما را روشن گفته ایم و من میدانم که گزارشهایی خلاف موضع ما وجود دارد. موضع ما شفاف است تا همه آن را به وضوح درک کنند. یعنی ما هیچ فشاری بر آژانس بین المللی انرژی اتمی برای بستن پرونده مسائل باقیمانده ایران وارد نمی کنیم. این پرونده زمانی بسته خواهند شد که ایران از نظر فنی پاسخ های معتبری که آژانس از آنها خواسته را ارائه کند. به محض اینکه ایران این کار را انجام دهد، و به محض اینکه آژانس از پاسخهای ایران راضی شود، ما راضی خواهیم بود، اما نه قبل ازآن.»
روزنامه والاستریت ژورنال روز پنجشنبه در گزارشی درباره پیشنهادهای اروپا برای احیای برجام عنوان کرد «امتیاز چشمگیری» به ایران در زمینه مسائل پادمانی داده شده و اگر جمهوری اسلامی بپذیرد که همکاری شفافی با آژانس در این زمینه داشته باشد، آمریکا و دیگر طرفهای مذاکرات از آژانس خواهند خواست تحقیقات در این باره را متوقف کند.
از جمله تلاشهای ایران در مذاکرات برای احیای برجام، حذف نام سپاه پاسدارن از فهرست سازمان های تروریستی خارجی وزارت امور خارجه آمریکاست تا این نهاد بتواند آزادانه در تعاملات بازرگانی فردای احیای برجام شرکت کند.
رابرت مالی برداشتن نام این نهاد نظامی جمهوری اسلامی از آن فهرست را رد کرد و گفت: «ما در مورد اینکه شرکت های اروپایی یا سایر شرکت ها در صورت تمایل به تجارت با ایران باید چه کاری انجام دهند، مذاکره نکرده و نخواهیم کرد. آنها باید به تحریمهای اعمال شده ما احترام بگذارند. تحریمها به خوبی تعریف شدهاند. وزارت خزانه داری استانداردهای بسیار روشنی را برای کارهایی که شرکت ها باید انجام دهند و نوع بررسی دقیقی که باید قبل از تجارت با ایران انجام دهند، ارائه می کند. هر گزارشی که ادعا میکند ما آن استانداردها را پایین میآوریم و از اجرای آن کوتاهی خواهیم کرد، کاملاً نادرست است.»
نشریه پولیتیکو روز جمعه گزارش داد که بر اساس متن پیشنهادی اتحادیه اروپا، شهروندان غیرآمریکایی مجاز خواهند بود با نهادها و شرکتهای ایرانی که با سپاه پاسداران معاملات دارند تجارت کنند، مشروط بر اینکه خود آنها یا شرکتها در فهرست تحریم آمریکا نباشند.
رابرت مالی در ادامه گفت اگر ایران به پیروی از برجام بازگردد به پولهای مسدودشده خود در سراسر دنیا دسترسی خواهد یافت و همچنین میتواند دوباره نفت بفروشد و از عایدات آن بهرهمند شود.
او در بخش دیگری از سخنانش با انتقاد ضمنی از خروج دولت ترامپ از برجام گفت در نتیجه آن تصمیم ایران اکنون تنها چند هفته از دستیابی به مواد شکافتپذیر کافی برای ساختن بمب فاصله دارد اما رسیدن به یک توافق میتواند این مدت زمان را به چند ماه افزایش دهد.
رابرت مالی در پاسخ به پرسشی درباره نهاییبودن متن پیشنهادی اروپاییان گفت طرف آمریکایی با دقت آن را مطالعه میکند تا مطمئن شود طبق دستور جو بایدن با منافع ملی آمریکا سازگار است.
.