سهشنبه ۵ مهرماه، با وجود ادامه تیراندازی در خیابانها و تهدیدهای رسانههای حامی حکومت، باز هم معترضان در شهرهای ایران به خیابان آمدند.
تهدید مقامهای حکومتی علیه معترضان ادامه داشت؛ در حالی که هر لحظه بر تعداد چهرههای مشهور داخل و خارج ایران که از مردم معترض حمایت میکردند، افزوده میشد.
اعتراض دانشجویان و شماری از استادان دانشگاه هم ادامه داشت.
تجمعهای گسترده از روز شنبه ۲۶ شهریور و خاکسپاری مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز کردستان، آغاز شده و تا سهشنبه که یازدهمین روز آن بوده، تداوم پیدا کرده است.
مهسا امینی در یک سفر تفریحی به تهران رفته بود که گشت ارشاد او را دستگیر کرد و در حالی که در بازداشت بود به کما رفت و در بیمارستان جان باخت. خانواده خانم امینی و شاهدان عینی گفتهاند که او هنگام بازداشت کتک خورده و سرش آسیب دیده است.
از چابهار تا سنندج
در چابهار که مردم خشمگین از «تجاوز یک مقام نظامی به یک دختر نوجوان» به خیابان آمده بودند، یک ساختمان دولتی را آتش زدند.
اعتراضات در چابهار تنها ۲۴ ساعت بعد از آن شکل گرفت که مولانا عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه موقت راسک، از قوه قضاییه خواسته بود خیلی زود به پرونده «تجاوز یک فرمانده انتظامی به دختری نوجوان» در رسیدگی کند و هشدار داده بود که ممکن است نادیده گرفتن این موضوع با واکنش مردم این منطقه همراه شود.
در کرج، در محله گوهردشت در شمال این شهر ماشینها بوق میزدند و تصاویری منتشر شد که در آن صدای شعار شهروندان شنیده میشد.
ویدیوهایی از گوهردشت کرج به دست بیبیسی رسیده که نشان میدهد چند زن که روسریهایشان را در دست دارند، به میان خودروها میروند، شعار میدهند و مردم را به پیوستن به اعتراضات دعوت میکنند. اینجا ببینید
منبع تصویر، TWITTER@ITSHAMEDFARD
تصاویری از تجمعها در نارمک و تهرانپارس در شرق تهران هم منتشر شد که در آن جوانان خیابان را با آتش و موانع شهری بسته بودند. در شمال شهر تهران هم مردم به خیابان آمده بودند.
بیبیسی به طور مستقل نمیتواند این گزارشها را تایید کند. اینترنت در ایران به شدت محدود شده است.
در یکی از تصاویر از نارمک صدای شلیک شنیده میشود و مردی فریاد میزند «بچهام، … بچهام، بچه رو میزنی شما؟ تو انسانی؟»
در یکی از تصاویر از شرق تهران در محله سمنگان صدای تیراندازی شنیده میشود که گفته میشود تیراندازی نیروهای امنیتی به سمت مردم و خانههایشان است.
در سنندج، مرکز کردستان، در کنار خیابان آتش دیده شده و جوانانی که با شعار «مرگ بر دیکتاتور» با چوب به حلبی میکوبند.
در تبریز هم معترضان همچنان در خیابان بودند. و در شیراز تصاویری به دست بیبیسی رسید که نشان میداد مردم از خانههایشان علیه «دیکتاتور» شعار میدهند.
خلاصه رویدادها
- ادامه تظاهرات اعتراضی از جنوبی شرقی ایران در چابهار تا شمال غربی در تبریز
- آتش زدن فرمانداری چابهار
- بازداشت فايزه هاشمی «در جمع معترضان
- خبر تسنیم درباره ممنوع الخروجی مهران مدیری
- درخواست فرح پهلوی از نیروهای امنیتی برای توقف کشتار
- عفو بینالملل به بیبیسی گفت «شواهد کشتار» را جمعآوری میکند
- شعارهای اعتراضی ایرانیان به هنگام دیدار دوستانه فوتبال ایران و سنگال
- ابراز نگرانی سازمان ملل از سرکوب تظاهرکنندگان
- اعتصاب دانشجویان و شماری از استادان دانشگاه
شمار کشتهها: ۷۶ نفر از جمله ۴ کودک
گروه «حقوق بشر ایران» که مقر آن در اسلو است اعلام کرد از ابتدای اعتراضها تا روز سهشنبه دستکم ۷۶ نفر کشته شدهاند که دستکم ۴ نفر آنها کودک بودهاند.
بر اساس «آمار غیررسمی» که توسط رسانههای دولتی منتشر شده، تعداد کشتهشدگان ۴۱ نفر است. این شامل مامورانی است که حکومت میگوید کشته شدهاند.
گروه «حقوق بشر ایران» با انتشار بیانیهای در روز سهشنبه نوشته است، بسیاری از خانوادههای کشتهشدگان تحت فشار قرار گرفتهاند تا مراسم خاکسپاری برگزار نکنند.
این گروه میافزاید که برخی از خانوادههای قربانیان تهدید شدهاند که اگر کشتهشدن عضو خانوادهشان را علنی کنند، تحت پیگرد قضایی قرار خواهند گرفت.
این گروه میگوید به شواهدی دست یافته که نشان میدهند به سوی معترضان، گلوله جنگی شلیک شده است.
نماینده مجلس معترضان را «نجاست» و «کف روی آب» خواند
محمود نبویان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ایران در اشاره به اعتراضات سراسری در ایران گفته است اغتشاشگران، آدمهایی هوس باز و به دنبال فحشاء و هوسرانی در جامعه هستند که جلوی آنان گرفته خواهد شد.»
آقای نبویان در اظهاراتی که یادآور «خس و خاشاک» خواندن معترضان توسط محمود احمدینژاد، رییسجمهور ایران در سال ۱۳۸۸ بود، گفت: «این کفهای روی آب و این نجاسات که گاهی اوقات دامن ملت ایران را میگیرد، به دور ریخته خواهند شد.»
شمار زیادی از معترضان در شبکههای اجتماعی به این اظهارات اعتراض کردند که بخشی از دشنامها متوجه روحانیان حکومتی بود.
منبع تصویر، SOCIAL MEDIA
افزایش حمایت از معترضان برای «پایان دادن به یک رژیم مذهبی»
در مقابل این تهدیدها، حمایت شمار زیادی از چهرههای مشهور داخل و خارج ایران از معترضان ادامه داشت.
ریکی مارتین، خواننده اهل پورتوریکو، پنهلوپه کروز، بازیگر برنده اسکار، کیم کارداشیان از چهرههای معروف دنیای سرگرمی و آریانا گرانده، خواننده از جمله کسانی بودند که از مردم معترض ایران با هشتگ مهسا امینی حمایت کردند.
دهها تن از چهرههای مطرح دانشگاهی در جهان از جمله جودیت باتلر، ژاک رانسیر، سیلا بن حبیب، سارا احمد و آلنکا زوپانچیچ و متفکران و دانشگاهیان ایرانی در خارج در بیانیهای، اعتراضهای مردم ایران یک «انقلاب فمینیستی» خوانده شده که خواسته روشن آن، «پایان دادن یک به رژیم مذهبی» است.
در ادامه واکنشهای بینالمللی سازمان ملل متحد روز سهشنبه از «ادامه خشونت نیروهای امنیتی با اعتراضها در ایران» ابراز نگرانی کرد و گفت حکومت ایران باید طبق کنوانسیونهایی که امضا کرده به حق آزادی بیان و تجمعات، احترام بگذارد.