زلنسکی: ایران دشمن مشترک اوکراین و اسرائیل است

1

به گزارش روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، رئیس‌جمهور اوکراین در دیدار با وزیر خارجه اسرائیل گفته است که ایران «دشمن مشترک» دو کشور است.

الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، روز گذشته با قطار از لهستان وارد کی‌یف، پایتخت اوکراین شد و با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری، و دمیترو کوله‌با، وزیر خارجه این کشور ملاقات و گفتگو کرد.

براساس این گزارش، دو طرف از جمله درباره تعمیق روابط و همکاری بیشتر علیه حکومت ایران در مجامع بین‌المللی گفتگو و تبادل نظر کردند. آقای کوهن به رئیس جمهوی اوکراین گفت که «چهره شیطانی ایران در اوکراین هم در حال آشکار شدن است».

اوکراین و منابع غربی گفته‌اند که پهپادهایی که ایران در اختیار روسیه گذاشته برای حمله به مراکز و زیرساخت‌های غیر نظامی اوکراین به کار می‌رود که خسارات و تلفات گسترده‌ای برجای گذاشته است.

به گفته وزارت امور خارجه اسرائیل، آقای کوهن در دیدار با رئیس جمهوری اوکراین تاکید کرد که اسرائیل از تمامیت ارضی و حق حاکمیت اوکراین حمایت می کند و آقای زلنسکی نیز گفت که اسرائیل «همیشه شریک مهم ما در خاورمیانه بوده است».

براساس بیانیه دفتر ریاست جمهوری اوکراین، ولودیمیر زلنسکی در ملاقات با وزیر خارجه اسرائیل «از کمک های بشردوستانه اسرائیل» سپاسگزاری کرد. دو طرف همچنین درباره مشارکت اسرائیل در بازسازی اوکراین پس از جنگ و همچنین استفاده از از تجربه اسرائیل در مین‌زدایی گفتگو کردند.

آقای زلنسکی ابراز امیدواری کرد که سفر وزیر خارجه اسرائیل به تعمیق همکاری‌های دوجانبه از جمله در محکومیت ایران در مجامع بین‌المللی کمک کند.

براساس این گزارش، وزیر خارجه اسرائیل در این ملاقات بسته جدید کمک به اوکراین از جمله ضمانت وام ۲۰۰ میلیون دلاری برای بهبود امکانات مراقبت‌های بهداشتی و زیرساخت‌های غیرنظامی و تعهد کشورش به ایجاد «سامانه هشدار اولیه هوشمند» در اوکراین را ارائه کرد.

از این سامانه در اسرائیل برای هشدار به غیرنظامیان در مورد حملات موشکی استفاده می‌شود و انتظار می‌رود ظرف ۳ تا ۶ ماه در اوکراین راه‌اندازی شود.

آقای زلنسکی همچنین از اسرائیل خواست تا تعداد بیشتری نظامیان زخمی اوکراینی را برای درمان بپذیرد و برای ۱۵۰۰۰ اوکراینی دیگر مجوز کار در اسرائیل صادر کند.

وزیر خارجه اسرائیل نیز گفت که ظرف ۳ تا ۴ ماه آینده، فهرستی از طرح‌های مختلف از جمله پروژه‌های بازسازی شبکه آب را ارائه خواهد کرد.

او همچنین متعهد شد که اسرائیل به «قطعنامه صلح» که قرار است هفته آینده به مناسبت سالگرد تهاجم روسیه در سازمان ملل به رای گذاشته شود رای مثبت خواهد داد.

کوله با و کوهن

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، کوهن در ملاقات با کوله‌با بر «حمایت اسرائیل از تمامیت ارضی اوکراین» تاکید نهاد

الی کوهن با دمیترو کوله‌با، وزیر خارجه اوکراین نیز دیدار کرد. او در این دیدار گفت که «اسرائیل قاطعانه با مردم اوکراین ابراز همبستگی می‌کند و به حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین متعهد است.»

وزیر خارجه اوکراین از گفتگو با همتای اسرائیلی خود ابراز خرسندی کرد و در توییتر خود نوشت که اوکراین “از تمام حمایت‌هایی که اسرائیل و اسرائیلی‌ها در سال گذشته کرده‌اند متشکر است.»

او در بیانیه‌ای تاکید کرد که «اسرائیل از نیازهای امنیتی و دفاعی ما کاملا آگاه است و ما منتظر تصمیم‌گیری دولت آن کشور هستیم».

وی افزود که پایه محکمی برای ایجاد روابط وجود دارد، اما دو طرف باید تصمیمات بیشتری در مورد این روابط بگیرند.

با وجود حمایت آشکار از اوکراین، وزیر خارجه اسرائیل از محکوم کردن روسیه با نام خودداری کرد و در مقابل، آقای کوله‌با نیز از ذکر نام ایران اجتناب ورزید.

الی کوهن بلندپایه‌ترین مقام اسرائیلی است که از زمان حمله روسیه به اوکراین به اوکراین سفر کرده است.

دیدار او شامل سفر به بوچا در حومه کی‌یف بوده که نیروهای روسی پارسال بیش از ۴۵۰ غیرنظامی را در آنجا قتل عام کردند. او همچنین از محلی که نیروهای آلمان نازی و همکاران محلی آنها در سپتامبر ۱۹۴۱ بیش از ۳۰ هزار یهودی را در آن کشتند دیدن کرد.

ظاهرا سفر الی کوهن به اوکراین باعث ناخرسندی مقامات روسیه شده است.

یک شبکه تلویزیون دولتی روسیه از سفر آقای کوهن به اوکراین و ملاقات او با اعضای «دولت نازی» در آن کشور ابراز تاسف کرد. یکی از دلایلی که روسیه برای حمله به اوکراین عنوان کرده، متهم کردن دولت این کشور به «نازیسم» بوده است.

رئیس جمهوری اوکراین یهودی است اما شبکه تلویزیونی روسیه گفت که الی کوهن با «یک رئیس جمهور یهودی، که در عین حال یک نازی است» دیدار کرده است.

آقای کوهن در سفر به اوکراین در مراسم بازگشایی دائمی سفارت اسرائیل در کی‌یف شرکت و با اعضای جامعه یهودی شهر در کنیسه برادسکی دیدار کرد.

دولت قبلی اسرائیل به خاطر حفظ موضع بی‌طرفانه خود در قبال جنگ، کانال‌های ارتباطی خود را با مسکو و کیف باز نگه داشت که باعث انتقاد مقامات اوکراین به دلیل عدم اتخاذ موضع محکم‌تر علیه روسیه و امتناع از ارسال سامانه‌های دفاع ضدهوایی به کشورشان شد.

انتظار می رود بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر جدید، هم مسیر مشابهی را دنبال کند، هرچند در پی افزایش ارتباط با اوکراین است.

در حالیکه روسیه کنترل هوایی سوریه را در دست دارد، اسرائیل برای حمله به مواضع مرتبط با ایران در سوریه به هماهنگی روسیه نیاز دارد و در عین حال، دولت جدید مایل است با تعدیل موضع خود به نفع اوکراین، با انتقاد کشورهای غربی از برنامه توسعه شهرک‌های یهودی‌نشین در مناطق اشغالی مقابله کند.