سالگرد اعتراض‌های ایران؛ پیدایش و زوال «حجاب» به سبک ایرانی

6

حالا که بیش از ۴۰ سال از استقرار جمهوری اسلامی گذشته، آن‌چه به عنوان «حجاب اسلامی» شناخته می‌شود، به مفهومی تثبیت شده تبدیل شده که گویی تعریف مشخصی دارد. اما «حجاب» و ملزوماتش در دنیای مدرن، نه تنها معنایی یکسان و فراگیر در میان مسلمانان ندارد، بلکه حتی در ایران نیز آن‌چه امروز با اجبار اجرا می‌شود، در واقع یک مدل به نسبت نوظهور از «حجاب اسلامی» محسوب می‌شود.

در واقع اسلامگرایانی که در ایران در سال ۵۷ به قدرت رسیدند، برای اجباری کردن تفسیر مورد نظر خود از «حجاب اسلامی» برای زنان، مد جدیدی از پوشش زنانه را معرفی کردند که نه شباهتی به پوشش باحجاب‌های ایرانی در دوران پهلوی داشت و نه مسلمانان کشورهای دیگر.

حجاب اسلامی تا انقلاب سال ۵۷ برای بخش بزرگی از جامعه ایران به معنای چادر بود

منبع تصویر، GETTY IMAGES

توضیح تصویر، حجاب اسلامی تا انقلاب سال ۵۷ برای بخش بزرگی از جامعه ایران به معنای چادر بود

به عنوان مثال در عربستان سعودی نوع خاص حجاب زنان این کشور شامل یک لباس بلند و پوشیده به نام «عبایه» است که در ایران به نام چادر عربی شناخته می‌شود. در این کشور برخی از زنان در کنار عبایه از نقاب هم برای پوشش صورت استفاده می‌کنند. یا زنان محجبه ترکیه، پیراهن‌های بلند و پوشیده یا کت و دامن می‌پوشند و موهای سر را هم معمولاً با یک روسری ابریشمی مربعی که به دور گردن بسته می‌شود، می‌پوشانند.

در ایران امروز، در کنار حجاب ایده‌آل از نظر جمهوری اسلامی یعنی چادر مشکی (که شبیه به حجاب سنتی پیش از جمهوری اسلامی است)، نوع پوشش مخصوصی کم‌کم شکل گرفت: مانتو، شلوار به همراه مقنعه برای ادارات و مدارس و روسری یا شال برای زندگی روزمره.