رئیس سازمان غذا و داروی ایران که به مسکو سفر کرده، از مذاکرات نهایی با شرکت گامالیای روسیه برای تولید واکسن ضدکرونای اسپوتنیک در داخل ایران خبر داده است. همزمان ایران از رونمایی” کردن اولین “واکسن استنشاقی-تزریقی کووید ۱۹” خبر داده است.
محمدرضا شانهساز به خبرگزاری ایرنا در مسکو گفته مذاکرات مقامهای بهداشتی دو کشور برای تولید واکسن اسپوتنیک از چند ماه پیش آغاز شده و در این سفر توافقنامه نهایی بین دو طرف امضا میشود.
هیات وزارت بهداشت ایران همزمان با رئیس مجلس این کشور به روسیه سفر کرده است.
“اسپوتنیکوی” تنها واکسن ضد کرونا است که ایران به طور مستقل و خارج از سبدکوواکس سازمان بهداشت جهانی خریده و به گفته وزیر بهداشت از دو روز دیگر در ۲۱ بهمن ماه واکسیناسیون با آن را آغاز میکند.
بر اساس برنامه زمانی اول کارکنان بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها (آیسییو) واکسن را تزریق خواهند کرد.
وزارت بهداشت گفته تا پایان اسفند ۱۳۹۹ یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از گروه آسیبپذیر را واکسینه خواهد کرد و البته تاکید کرده که اجباری در این کار نیست و افراد برای واکسن داوطلب میشوند.
اولین محموله از پنج میلیون دوز واکسن اسپوتنیک تحویل ایران شده و به گفته سفیر ایران در مسکو، واکسنهای بعدی ۳۰ بهمن و دهم اسفند تحویل داده میشود.
مسئولان بهداشتی نگران موج دیگری از شیوع کرونا در ایران هستند و شمار شهرهای با وضعیت هشدار به تدریج افزایش مییابد.
بر اساس تازهترین آمار در شبانهروز گذشته ۵۷ نفر جان خود را از دست دادهاند. آمار جانباختگان بر اثر کرونا در مجموع ۵۸ هزار و ۴۶۹ نفر است اما حتی مقامها هم اذعان دارند که آمار رسمی میتواند تا دو و نیم برابر این میزان باشد.

منبع تصویر،IRNA
ساخت واکسن روسی، کوبایی و ایرانی
هنوز جزئیات برنامه ایران برای ساخت واکسن اسپوتنیک در داخل این کشور اعلام نشده است.
ساخت این واکسن روسی در ایران برنامه تازه دولت است که در گزارشهای قبلی به آن کمتر اشاره شده بود.
بر اساس اعلام رسمی وزارت بهداشت، ایران علاوه بر تامین واکسن از سبد کوواکس، نهاد هماهنگکننده دسترسی کشورها به واکسن کرونا، مشغول ساخت واکسن با پزشکان و پژوهشگران کوبایی و همچنین ساخت واکسن ایرانی در داخل کشور است.
امروز سعید نمکی، وزیر بهداشت ایران در مراسمی شرکت کرد که سایر مقامهای بهداشتی هم حضور داشتند. او از واکسن در حال ساخت و آزمایش کووپارس موسسه رازی “رونمایی” کرد که به گفته مسئولان مرحله آزمایش حیوانی را پشت سر گذاشته و برای آزمایش بر روی انسان و مرحله بالینی مجوز گرفته است.
او این واکسن را اولین واکسن استنشاقی-تزریقی کووید ۱۹ لقب داد.
همزمان شرکت برکت زیر نظر “ستاد اجرایی فرمان امام” هم در حال ساخت واکسن کرونا است و وعده داده از اردیبهشت ماه میتواند ماهانه ۱۵ میلیون دوز واکسن تولید کند.
ایران ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دوز هم از کوواکس خریده که برای هشت میلیون و ۴۰۰ هزار نفر کافی است.
اولین محموله این واکسنها شامل بیش از چهار میلیون و ۲۰۰ هزار دوز واکسن استرازنکا است که در کره جنوبی تولید میشود. کوواکس اعلام کرده از اواخر فوریه یعنی ماه جاری میلادی توزیع این واکسنها را شروع میکند.
این واکسن در اصل ساخت شرکت بریتانیایی سوئدی با همکاری دانشگاه آکسفورد در بریتانیا است گرچه رهبر ایران خرید واکسن بریتانیایی و آمریکایی را ممنوع اعلام کرده بود