در تازهترین واکنش به حمله موشکی سپاه پاسداران به نزدیکی اربیل، مقامات عراقی این اقدام را بهشدت محکوم کرده و وعده دادند که این پرونده را به «شورای امنیت ارجاع» دهند. عراق همچنین کشتهشدن «پیشرو دیزایی»، تاجر کُرد عراقی را تایید کرد.
سپاه پاسداران در اطلاعیههای پی در پی از «انهدام مقر جاسوسی موساد» در اربیل کردستان عراق و همچنین یک مرکز داعش در سوریه با «۲۴ فروند انواع موشک بالستیک» خبر داد.
مقامات محلی اقلیم کردستان عراق کشته شدن «چهار» نفر را تایید کردهاند. بنابر این گزارشها «شش» نفر دیگر نیز در این حملات مجروح شدهاند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از قاسم اراجی، مشاور امنیت عراق، ادعاها درباره هدف قرار گرفتن «مقر موساد» در اربیل آنگونه که سپاه پاسداران مدعی شده است را رد کرد.
او گفت: «در مورد ادعای حضور مقر موساد اسرائیل، ما از خانه بازدید کردیم، هر گوشه آن را بررسی کردیم و همه چیز نشان میداد که خانه خانوادگی یک تاجر عراقی است.»
آقای اراجی پس از بازدید از ساختمان مورد اصابت به تلویزیون «کی-۲۴» کردستان این اظهارات مقامات ایرانی را «نادرست» خواند.
آقای اراجی از سوی دولت مرکزی عراق مامور تحقیق درباره حملات ایران شده است.
آمریکا نیز پیشتر حمله سپاه پاسداران با موشکهای بالستیک به شمال عراق را «بی پروا و غیردقیق» توصیف کرده است.
اسرائیل هنوز در این باره اظهار نظری نکرده است.
عبور و مرور هوایی هم بر فراز اربیل متوقف شده است.
پیشتر شبکه ایبیسی آمریکا به نقل از مقامهای امنیتی خبر داده بود که دست کم هشت موقعیت مختلف در اربیل عراق و در نزدیکی کنسولگری آمریکا و مناطق مسکونی در این شهر هدف حمله موشکی قرار گرفته است.
مقامهای آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفتهاند که تاسیسات آمریکا و یا نیروهای این کشور در این حملات آسیبی ندیدهاند.
همزمان نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا میگویند سه پهپاد را نیز در نزدیکی فرودگاه اربیل ساقط کردهاند.
سپاه پاسداران همچنین اعلام کرد که مواضع گروه دولت اسلامی (داعش) در سوریه را به تلافی حملات انتحاری در مراسم یادبود قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در کرمان را هدف قرار داده است. داعش مسئولیت این عملیات را که به کشته شدن بیش از ۸۰ نفر انجامید پذیرفته است.
واکنش اقلیم کردستان و آمریکا چه بوده است؟
وزارت خارجه عراق حمله با «موشک بالستیک» به مناطق «مسکونی» را که باعث آسیب به شهروندان بیگناه و تخریب خانههای مسکونی شده است بشدت «محکوم و تقبیح» کرد و تایید کرد که خانه تاجر کرد، پیشرو دیزایی هم هدف قرار گرفته و او کشته شده و اعضای خانوادهاش مجروح شدهاند.
وزارت خارجه عراق نصیر عبدالمحسن، سفیر خود در تهران را برای مشورت فراخوانده است.
وزارت خارجه عراق هم ابوالفضل عزیزی، کاردار ایران در بغداد را احضار و حمله موشکی را به شدت محکوم کرد.
وزارت خارجه عراق اعلام کرد محمد شیعه السودانی، نخست وزیر عراق، دستور تشکیل کمیته امنیتی برای بررسی این حادثه و «حمایت از موضع دولت [عراق] در سطح بین المللی را صادر کرده است.»
شورای امنیت اقلیم کردستان عراق در بیانیهای سپاه را متهم به نقض آشکار حاکمیت خویش کرده است و با رد ادعای سپاه گفته است «آنها همیشه از بهانههای بیاساس برای حمله به اربیل استفاده میکنند و اربیل بهعنوان منطقهای باثبات هرگز منبع تهدید هیچ طرفی نبوده است.»
شورای امنیت اقلیم کردستان از دولت فدرال عراق و جامعه جهانی خواسته است «در برابر این جنایت خاموش نباشند».
مسرور بارزانی، نخستوزیر اقلیم کردستان، در حساب خود در شبکه ایکس این حمله را شدیدا محکوم کرده و از دولت فدرال عراق خواسته در مقابل «نقض آشکار حق حاکمیت عراق و کردستان» موضعی اساسی اتخاذ کند.
امید خوشناو، فرماندار اربیل، در گفتوگو با شبکه رسانهای روداو کردستان عراق این حمله را «حملهای تروریستی» خوانده و گفته است این اقدامی غیرانسانی علیه اربیل است اما این شهر را نخواهد لرزاند.
رسانههای محلی عراق گزارش دادهاند که روز سهشنبه دولت عراق برای بررسی «نقض تمامیت ارضی این کشور و نقض توافق امنیتی دو کشور» جلسهای امنیتی تشکیل خواهد داد.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا حمله موشکی به اربیل را محکوم کرد و گفت آمریکا از دولت عراق و دولت منطقهای کردستان حمایت میکند.
درباره پیشرو دیزایی تاجر کرد عراقی چه میدانیم؟
دولت عراق تایید کرده است که پیشرو دیزایی از تاجران ثروتمند و پر نفوذ کردستان عراق در حمله موشکی ایران هدف قرار گرفته و کشته شده است.
رسانههای کردی و عربی گزارش دادند که کودک ۱۱ ماهه او هم کشته و همسر و دو فرزند دیگرش زخمی شدهاند. یک تاجر عراقی و یک زن فیلیپینی هم بنابر گزارشها کشته شدهاند.
بنابر گزارش رویترز او با خانواده بارزانی رابطه نزدیکی داشت.
پیشرو دیزایی رئیس دو شرکت گروه فالکون و امپایر ورلد بود.
او در توضیحی درباره این شرکتها میگوید: «این مجموعه در عراق درآمد خود را به دست میآورد و در همانجا سرمایهگذاری میکند».
این دو شرکت کمی پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ آغاز به کار کردند. گروه فالکون از هفت شرکت تشکیل شده بود که یکی از آنها در امور امنیتی فعال بود.
رسانههای ایران میگویند این شرکت امنیتی «یک ارتش خصوصی کوچک نیز داشت» که «پرسنل نظامی سابق آمریکا» را استخدام میکرد.
رسانههای ایرانی همچنین میگویند این تاجر کُرد «از نزدیک با موساد و رهبری کردستان» در ارتباط بود.
این اولین بار نیست که ایران ویلای یک تاجر کرد در اربیل را هدف قرار می دهد.
در اسفند ۱۴۰۰، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ۱۲ فروند موشک بالستیک فاتح ۱۱۰ را به سمت ویلای بازکریم برزنجی شلیک کرد.
سپاه در آن زمان گفته بود که «مراکز استراتژیک» متعلق به اسرائیل در پایتخت اقلیم کردستان را هدف قرار دادهاند.
خانواده برزنجی برخلاف آقای دیزایی و اعضای خانوادهاش در زمان آن حمله در خانه نبودند. ویلای آنها حمله به شدت و مقر خبرگزاری منطقهای کردستان ۲۴ در مجاورت آن نیز آسیب جزئی دیدند.
بیانیههای پی در پی سپاه پاسداران
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با انتشار اطلاعیههای پی در پی مسئولیت حملاتی را علیه اهدافی که «مقرهای جاسوسی و تجمع گروهکهای تروریستی ضد ایرانی در بخشهایی از منطقه» خوانده برعهده گرفته است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه شماره چهار خود از «انهدام مقر جاسوسی موساد در اقلیم کردستان عراق و محل تجمع تروریستها در سوریه با ۲۴ فروند انواع موشک بالستیک» خبر داد.
سپاه پاسداران که در فاصله کوتاهی سه اطلاعیه منتشر کرده است ابتدا به هدف گرفتن نقاطی در سوریه اشاره کرده و در اطلاعیه دوم خود گفته است که این عملیات در پاسخ به «جنایات اخیر گروهکهای تروریستی در کرمان و راسک» بوده است و افزوده که موشکهای بالستیک سپاه «محلهای تجمع فرماندهان و عناصر اصلی مرتبط با عملیاتهای تروریستی اخیر به ویژه داعش را در سرزمینهای اشغالی سوریه» شناسایی و منهدم کرده است.
در اطلاعیه سوم سپاه آمده است که حملاتی موشکی به «یکی از مقرهای جاسوسی اصلی» اسرائیل در کردستان عراق نیز در پاسخ به کشته شدن «فرماندهان سپاه و جبهه مقاومت» انجام شده است.
تصاویر منتشر شده شماری از رسانههای ایران لحظه شلیک موشک توسط سپاه پاسداران به اهدافی در اربیل عراق و سوریه را نشان میدهد.
موشکهای سپاه پاسداران در بهار ۲۰۲۲ ویلای باز کریم برزنجی، مدیر شرکت نفتی «گروه کار» را در اربیل عراق هدف قرار داد. در آن زمان آقای برزنجی تلویحا به رسانهها گفت هدف از این حمله جلوگیری از خط انتقال گاز از اقلیم کردستان عراق به ترکیه بوده است.