سیرک انتخابات : بازداشت شهروندان به دلیل دعوت به تحریم صندوق رای

Screen Shot 2024-02-29 at 4.50.12 PM

منابع مطلع در پنج استان ایران روز پنجشنبه دهم اسفند به ایندیپندنت فارسی خبر دادند که ماموران امنیتی و نظامی در روزهای گذشته، صدها تن از شهروندانی را که انتخابات مجلس شورای اسلامی را «نمایشی و دروغین» خوانده و همشهریانشان را به تحریم انتخابات و صندوق رای دعوت کرده بودند، بازداشت کرده‌اند.

انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در نظام جمهوری اسلامی روز جمعه ۱۱ اسفند در سراسر ایران برگزار خواهد شد. اما این نوع «انتخابات» که در دهه‌های اخیر با رد صلاحیت گسترده نامزدهای منتقد برگزار می‌شود و تنها پذیرای چهره‌های وابسته به دستگاه‌های امنیتی و نظامی است، از سال ۱۳۹۸ و در پی کشتار گسترده معترضان در آبان‌ آن سال، با تحریم گسترده مردم ایران مواجه شده؛ به طوری که در انتخابات سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰، کمترین میزان مشارکت واجدان شرایط در تاریخ نظام جمهوری اسلامی رقم خورده است.

این در حالی است که پس از سرکوب و کشتار دوباره معترضان در جریان خیزش سراسری سال ۱۴۰۱، اینک به گمان بسیاری از تحلیلگران و همچنین بر اساس نتایج نظرسنجی‌های رسمی که در ماه‌های اخیر انجام شد، پیش‌بینی می‌شود میزان مشارکت مردم تهران در انتخابات پیش‌ رو بین شش تا ۹ درصد، در مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ حدود ۲۰ درصد و در سایر حوزه‌ها بین ۲۴ تا ۲۷ درصد باشد.

منابع مطلع ایندیپندنت فارسی و خبرنگاران محلی در پنج استان تهران، مازندران، خوزستان، آذربایجان غربی و اصفهان خبر داده‌اند که ماموران وزارت اطلاعات، اطلاعات سپاه و پلیس فتای جمهوری اسلامی، بازداشت گسترده شهروندانی را که حامی تحریم سراسری انتخابات‌اند، آغاز کرده‌اند و برای افراد به دلیل انتشار مطالب انتقادی از نظام جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی یا اعلام مخالفت با شرکت در انتخابات در اماکن عمومی، پرونده امنیتی تشکیل داده‌اند.

یکی از خبرنگاران محلی در استان مازندران می‌گوید: «تاکنون در شهرهای بابلسر، آمل، ساری، شاهی (قائمشهر)، رامسر، چالوس، شهسوار (تنکابن)، بهشهر و نکا، دست‌کم ۱۰۰ شهروند منتقد را شناسایی کردیم که در ۱۰ روز اخیر به دلیل دعوت سایر مردم به تحریم انتخابات از طریق شبکه‌های اجتماعی، بازداشت شده‌اند و هنوز زمانی آزادی آنان مشخص نیست. در شهرهای مختلف مازندران جو به‌شدت امنیتی است و اگرچه تمام مردم به صورت یکپارچه می‌خواهند انتخابات نمایشی را تحریم کنند، ماموران حکومتی هم تمام تلاششان را به کار بسته‌اند تا مانع از گسترده‌تر شدن این اتحاد شوند.»

فرد دیگری که دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف در تهران است، هم گفت: «در همین چند روز اخیر پنج نفر از دوستانم را به دلیل فعالیت‌های توییتری و اینستاگرامی علیه جمهوری اسلامی بازداشت کرده‌اند. شمار زیادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف هم به حراست احضار شده و با تهدید بازداشت، از آنان تعهد گرفته‌اند هیچ مطلبی در حمایت از تحریم سراسری انتخابات منتشر نکنند. یا مثلا دو روز قبل که مقابل در دانشگاه شریف برنامه تریبون آزاد برگزار کردند، با چشمان خودم دیدم که چهار نفر را که در حال فیلمبرداری از سخنرانی اعتراض‌آمیز دانشجویان بودند، بازداشت کردند.»

همچنین بر اساس اخبار رسیده به ایندیپندنت فارسی، در استان‌های خوزستان، آذربایجان غربی و اصفهان نیز دست‌کم ۲۰۰ تن از معترضان در روزهای اخیر بازداشت شده‌اند. در همین راستا، فرمانده انتظامی استان آذربایجان غربی روز چهارشنبه تایید کرد که ۵۰ نفر از «گردانندگان صفحات مجازی» در این استان به دلیل «اقدام به تشویش اذهان عمومی و دعوت به شرکت نکردن در انتخابات» دستگیر شدند.

هم‌زمان، یکی از اعضای خانواده محسن شکاری، جوان ۲۳ ساله‌ای که آذر ۱۴۰۱ به دلیل شرکت در خیزش سراسری، با حکم قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعدام شد، به ایندیپندنت فارسی خبر داد که مسعود شکاری، پدر محسن، از ساعت ۷ صبح سه‌شنبه ۸ اسفند مقابل منزلش بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است. از اتهام، نهاد بازداشت‌کننده، وضعیت سلامتی و مکان بازداشت مسعود شکاری خبری در دست نیست.

اعضای خانواده محسن شکاری از جمله پدر او، روز شنبه هم‌زمان با تولد محسن، مزار او را گلباران کرده بودند.

از سوی دیگر وب‌سایت هه‌نگاو خبر داد که کیمیا فتحی‌زاده، روزنامه‌نگار ساکن تهران، به اتهام «نشر اکاذیب» با مصداق «تخریب چهره مسئولان و نظام و برهم زدن امنیت روانی مردم در فضای مجازی»، به تحمل شش ماه حبس، پرداخت ۱۰ میلیون تومان جزای نقدی و منع فعالیت روزنامه‌نگاری به مدت دو سال محکوم شده است.

در جدیدترین تلاش‌ مدیران ارشد نظام جمهوری اسلامی برای تشویق مردم معترض به حضور در پای صندوق‌های رای، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، امروز پنجشنبه گفت: «هر رای یک موشک است که به قلب قوی‌ترین دشمنان شلیک می‌شود. اگر مردم می‌خواهند در یک نبرد سیاسی شرکت کنند و پیروز شوند، باید رای بدهند. امروزه رای ما دشمن را ناامید و جبهه انقلاب را امیدوار می‌کند.»

رهبر جمهوری اسلامی هم روز چهارشنبه گفته بود: «هر کسی جمهوری اسلامی را دوست دارد، در انتخابات شرکت کند.»

با تمام این‌ها، فعالیت‌های گسترده مخالفان نظام جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی و فراگیر شدن هشتگ #سیرک_انتخابات که پیشنهاد شاهزاده رضا پهلوی بود و کاربران ایرانی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر) تا این لحظه بیش از ۱۰۰ هزار بار از آن استفاده کرده‌اند، در کنار نتایج نظرسنجی‌های رسمی و غیررسمی، نشان می‌دهد که اکثر مردم ایران به نظام جمهوری اسلامی، همراهی با جبهه انقلاب و تبدیل شدن آرایشان به «موشک‌های» سپاه پاسداران علاقه‌ای ندارند.