عربستان سعودی از بریتانیا، ژاپن و ایتالیا خواست تا در تلاش مشترک آنها برای ساخت نسل بعدی جتهای جنگنده مشارکت داشته باشد.
هم اکنون شرکتهایی از بریتانیا، ژاپن و ایتالیا برای ساخت یک جنگنده جدید و سامانههای دیگری مانند پهپادها، تحت برنامه جهانی مبارزه هوایی (GCAP) که با نام «Tempest» نیز شناخته میشود، با یکدیگر همکاری دارند.
در چهارچوب این برنامه قرار است نخستین هواپیماها از نسل جدید جتهای جنگنده تا سال ۲۰۳۵ میلادی تحویل داده شوند.
اضافه شدن عربستان سعودی به این برنامه میتواند برای شرکا جذاب باشد؛ زیرا باعث میشود یکی از بزرگترین هزینهکنندگان دفاعی جهان، در تامین میلیاردها پوند هزینه این پروژه سهیم باشد.
با این وجود ممکن است بین شرکا تنشهایی ایجاد شود. همچنین اضافه شدن یک عضو جدید ممکن است باعث پیچیده شدن مذاکراتی شود که پیش از این هم میان سه دولت و چندین شرکت از کشورهای مختلف در جریان بوده است.
دیگر این که افزودن عربستان سعودی، احتمالاً به دلیل انتقاد از سوابق این کشور در زمینههای حقوق بشری از جمله دخالت در جنگ یمن و قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد دولت سعودی در سال ۲۰۱۸ میلادی بحث برانگیز خواهد بود. این قتل باعث شد که این کشور و ولیعهد آن محمد بن سلمان، برای مدتی از مشارکت در قراردادهای بینالمللی کنار گذاشته شوند.
در حال حاضر، بریتانیا موافق اضافه کردن عربستان سعودی به این پروژه مشترک است، به ویژه از این نظر که ریاض همواره یک شریک استراتژیک برای لندن بوده است. در مقابل طبق گزارش فایننشال تایمز، مقامات ژاپنی مخالفت جدی پیوستن سعودیها به این برنامه هستند.
گمان میرود که مذاکرات درباره پیوستن رسمی عربستان سعودی به این برنامه، هنوز در مراحل اولیه باشد. در بریتانیا وزارت دفاع مسئول پیگیری مذاکرات است و هر توافق رسمی در این باره نیز مستلزم تایید نخستوزیر این کشور است.