اولین گروه از ساکنان منطقه جداییطلب قرهباغ کوهستانی پس از تحمل ۱۰ ماه محاصره و بخاطر حمله نظامی برق آسای اخیر آذربایجان برای بازپسگیری کنترل کامل منطقه؛ وارد خاک ارمنستان شدند.
هزاران نفر از شهرها و روستاهای متاثر از این درگیری مجبور به ترک خانههایشان شدند و به اردوگاه صلحبانان روسی در قرهباغ منتقل شدند.
همچنین مقامات ارمنستان گزارش دادند که تا یکشنبه شب در مجموع ۳۷۷ نفر از این منطقه وارد ارمنستان شدهاند. وزارت دفاع روسیه هم گزارش داد که نیروهای حافظ صلح این کشور – که از سال ۲۰۲۰ در قره باغ کوهستانی مستقر هستند – به انتقال ۳۱۱ غیرنظامی از جمله ۱۰۲ کودک کمک کردند. هرچند عدد دقیق این افراد را نمیتوان به طور کامل تایید کرد.
یکی از افرادی که خود را به روستای «کورنیدزور» در ارمنستان رسانده است به آسوشیتدپرس گفت: «مثل یک کابوس بود. هیچ کلمهای برای توصیف آن وجود ندارد. روستا به شدت گلوله باران شد. تقریبا هیچ کس در روستا باقی نمانده است. خانه قدیمی مادربزرگم اینجا در روستای تغ (در منطقه سیونیک ارمنستان) است. آنجا زندگی خواهم کرد تا ببینیم بعدا چه اتفاقی میافتد.» او به دلایل امنیتی از ذکر نام خود خودداری کرد.
به گفته یکی از رهبران جداییطلب قرهباغ کوهستانی، ساکنان ارمنیتبار این منطقه از بیم پاکسازی نژادی و به دلیل آنکه نمیخواهند تحت حاکمیت آذربایجان زندگی کنند، به ارمنستان خواهند گریخت.
پاشینیان: متحدان سابق ارمنستان به تعهدات عمل نکردند
نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان روز یکشنبه در کنایهای آشکار به روسیه اتحادهای فعلی کشورش برای پیشبرد اهداف ملی و منطقهای را «بیاثر» خواند.
این سخنان در حالی از سوی سران یکی از متحدان دیرین روسیه ایراد میشود که جمهوری آذربایجان در پی تهاجم برقآسای سهشنبه گذشته خود تقریبا تسلط کاملی بر منطقه مورد مناقشه قرهباغ کوهستانی پیدا کرده است.
آقای پاشینیان که به دلیل نحوه مدیریت بحران قرهباغ از سوی اپوزیسیون کشورش به شدت تحت فشار قرار دارد در نطقی تلویزیونی گفت: «سیستمهای امنیتی خارجی که ارمنستان با آنها مرتبط است، در حفاظت از امنیت و منافع کشور ناکارآمد بودهاند.»
وی سپس افزود: «ارمنستان هرگز تعهدات خود را رها و به متحدان خود خیانت نکرده است. اما تحلیل وضعیت کنونی نشان میدهد که سیستمهای امنیتی و متحدانی که ما مدتها به آنها تکیه کردهایم ماموریتی دال بر نشان دادن آسیبپذیری و ناتوانی مردم ارمنستان در حفظ کشوری مستقل برای خود تعیین کردهاند.»
ارمنستان همچنان بخشی از سازمان پیمان امنیت جمعی، ائتلافی نظامی به رهبری روسیه است اما به تازگی و حتی پیش از حملات این هفته آذربایجان به قرهباغ کوهستانی نشانه هایی از فاصله گرفتن از این ائتلاف را بروز داده بود.
ایروان همزمان با بالا گرفتن تنشها بر سر بسته شدن کریدور لاچین، با امتناع از اجازه برپایی رزمایش سازمان پیمان امنیت جمعی به رهبری روسیه در خاک خود و مشارکت در تمرینهای نظامی مشترک با نیروهای آمریکایی خشم مسکو را برانگیخت.
مقامات ارمنستان همچنین بارها از نیروهای حافظ صلح روسیه به دلیل ناتوانی در باز نگه داشتن کریدور لاچین و نیز به توجهی نسبت به درگیریهای پراکنده در طول مرز انتقاد کردهاند.
نخست وزیر ارمنستان پیشتر در ماه مه گذشته احتمال خروج کشورش از سازمان پیمان امنیت جمعی را مطرح کرده بود.