درحالی که گزارشها حاکی از دستگیری و کشته شدن نوجوانان در اعتراضات ضدحکومتی در ایران است، یونیسف وابسته به سازمان ملل و یک نهاد دیگر حمایت از کودکان نسبت به اعمال خشونت و دستگیری دانش آموزان ابراز نگرانی کردهاند.
کاترین راسل، مدیرعامل صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف)، از «گزارشهای مستمر درباره کشته و زخمی و بازداشت شدن کودکان و نوجوانان در ناآرامیهای عمومی فعلی در ایران به شدت» ابراز نگرانی کرد.
یک روز پیشتر هم انجمن حمایت از حقوق کودکان ایران با اشاره به حضور «گروههای سنی دهه ۸۰ و گاهی حتی دهه ۹۰» در اعتراضهای اخیر، از «دستگیری و نگهداری کودکان در شرایط نامطلوب تا کشته شدن» آنها انتقاد کرده بود.
این انجمن از «ناشکیبایی حاکمیت و بویژه نیروهای انتظامی و نظامی» و ناآشنایی آنها از شرایط خاص کودکی و نوجوانی که کار را به «اعمال خشونت علیه این گروه سنی کشانده» انتقاد کرد.
به گفته این انجمن «اعمال خشونت علیه این گروه سنی» به کشته شدن «۲۸ کودک» منجر شده است.
از اوایل هفته پیش بسیاری از مدارس ایران به خصوص مدارس دخترانه شاهد اعتراضاتی به موازات اعتراضات عمومی در ایران بود که از ۲۶ شهریور بعد از جان باختن مهسا امینی آغاز شد. خانم امینی بعد از بازداشت توسط گشت ارشاد درگذشت.
امجد پدر مهسا امینی گفته که شاهدان عینی به خانواده او گفتهاند مهسا توسط ماموران گشت ارشاد مضروب شده بود. او ساعاتی بعد از بازداشت به کما رفت و سه روز بعد درگذشت. نیروی انتظامی دست داشتن در مرگ او را رد میکند.
در این اعتراضات دانش آموزان با شعار «زن، زندگی، آزادی» در خیابانها راهپیمایی کردند اما در روزهای اخیر گزارشهایی از مراجعه ماموران به مدارس و بازداشت آنها حکایت دارد. از جمله روز دوشنبه ۱۸ مهر گزارش هایی از بازداشت شماری دانش آموز دختر در بندرعباس منتشر شد.
یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، به این بازداشت ها اذعان کرده است.
او به روزنامه شرق گفت که تعداد دانشآموزان بازداشتی «زیاد نیست» اما «نمیتوانم آمار دقیقی از تعدادشان بدهم».
او همچنین گفت: «در این شرایط و مرحله ممکن است این دانش آموزان به شخصیتهای ضداجتماعی تبدیل شوند که می خواهیم آنها را اصلاح کنیم.»
پایان پست Twitter, 1
او گفت «دانش آموزی در زندان نداریم و مواردی هم اگر بازداشت باشند برای بحث اصلاح و تربیت است که در مرکز روانشناسی هستند و دوستان کارشناس کارشان را انجام میدهند تا بعد از اصلاح به محیط مدرسه برگردند.»
روز سه شنبه تصاویر اعتراض خیابانی تعدادی از دختران دانشآموز یکی از مدارس سنندج برای بیبیسی فارسی ارسال شد. این دختران شعار «توپ، تانک، فشفشه، آخوند باید گم بشه» سر دادند. محل دقیق و تاریخ این ویدیو برای بیبیسی فارسی مشخص نیست.
در این روز تجمعهای تازهای هم در دانشگاه های اطراف ایران برگزار شد.
پایان پست Instagram, 1
ادامه اعتراضات
روز سهشنبه – ۱۹ مهر – ویدیوهای ارسالی حاکی از ادامه اعتراضات از جمله در یزدانشهر و نجفآباد اصفهان، طبس و قم است.
این درحالی است که فضا در شهرهای کردنشین هم همچنان ناآرام است.
سازمان حقوق بشر ههنگاو در نروژ در این روز گفت که «در جریان اعتراضات چند روز گذشته در کردستان دستکم ۵ شهروند با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی جانشان را از دست داده و ۲ شهروند نیز زیر شکنجه جانباخته و بیش از ۴۰۰ نفر نیز مجروح شدهاند.»
روز شنبه تجمع و اعتراضات گسترده ای در شهرهای مختلف ایران برگزار شد و سنندج در کانون شدیدترین برخورد نیروهای امنیتی با تظاهرکنندگان قرار داشت.
ههنگاو می نویسد: «بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، از روز شنبه ۱۶ مهرماه همزمان با اعتصابات گسترده در شهرهای مختلف کردستان و ایران، شاهد اعتراضات شدید مردمی بودهایم که در چندین شهر این اعتراضات با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد و در شهرهای ثلاثباباجانی، سنندج، دهگلان، سقز، مریوان، دیواندره، بوکان، مهاباد، کرمانشاه و جوانرود دستکم ۷ شهروند جانشان را از دست داده و ۴۳۰ نفر دیگر نیز زخمی شدهاند.»
اعتراضات و اعتصابات در شهرهای استان کردستان همچنان ادامه دارد و روز سهشنبه گزارش های متعددی از اعزام نیرو و «اداوت نظامی و نیمه سنگین» به شهرهای کردنشین مخابره شده و همزمان تصاویر زیادی از تیراندازی ماموران و شلیک مستقیم به سوی معترضان و همچنین سنگ باران نیروهای امنیتی و انتظامی از سوی معترضان منتشر شده است.
تصاویری که از اعتراضات شب گذشته در سقز به دست بیبیسی فارسی رسیده نشان میدهد نیروهای امنیتی بعد از پرتاب سنگ و آجر از یک محله فرار میکنند.
پایان پست Twitter, 2
سازمان حقوق بشری ههنگاو میگوید به اسنادی دست یافته که نشان میدهد نیروهای حکومت جمهوری اسلامی ایران در شهر سنندج با اسلحههای کالیبر ۵۰ منازل شخصی مردم را هدف قرار دادەاند.
سازمان عفو بینالملل هم با انتشار پیامی در توییتر از سرکوب معترضان در سنندج ابراز نگرانی کرد.
عفو بینالملل در حساب کاربری خود در توییتر نوشت «از سرکوب اعتراضها در سنندج، استان کردستان، به توجه به گزارشهای منتشر شده درباره کاربرد تسلیحات گرم و شلیک گاز اشکآور حتی به درون خانههای مردم» نگران است.
این نهاد ناظر بر وضعیت حقوق بشر خواستار حمایت جهانی شد و نوشت «مقامات جمهوری اسلامی برای پنهان کردن جنایات خود به قطع شبکههای اینترنت و تلفن همراه ادامه میدهند. کشورهای جهان باید فورا مراتب اعتراض خود را با سفرای ایران مطرح کنند و از آنها بخواهند که فورا به سرکوب اعتراضات پایان دهند و به حق آزادی تجمعات مسالمت آمیز احترام بگذارند.»
گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی بیانگر ادامه برخورد خشونتآمیز نیروهای امنیتی با معترضان در سنندج در شامگاه دوشنبه هجدهم مهر است.
دستگیری کارگران صنعت نفت
شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت از بازداشت یازده نفر از کارگران پیمانی شرکت نفت خبر داده است.
گفته شده این افراد در جریان اعتراض و اعتصاب روز دوشنبه در عسلویه بازداشت شدهاند.
کارگران پتروشیمی در عسلویه، کنگان و همچنین فاز دوم پالایشگاه آبادان از روز دوشنبه اعتصاب کرده بودند.
پایان پست Twitter, 3
همزمان بنابر گزارشها، گروهی از معترضان در تهران و کردستان خواستار برگزاری اعتراضات سراسری در مخالفت با سرکوب سنندج و زاهدان و همچنین حمایت از اعتصابات در مناطق نفتی ایران شدهاند.
در روزهای اخیر فراخوان «جوانان محلات تهران و چندین گروه دیگر از معترضان» در شبکه های اجتماعی دست به دست شده که از حامیان اعتراضات سراسری دعوت شده «در حمایت از مردم سنندج، کارگران عسلویه و مردم زاهدان روز چهارشنبه ٢٠ مهرماه» به خیابانها بروند.
بنابر گزارشها، مرکز همکاری احزاب کردستان ایران هم از این فراخوان استقبال کرده است.
معترضان شنبه گذشته هم در پی فراخوانی که برای حمایت از دانشجویان و دانش آموزان داده شده بود اعتراضات متعددی در شهرهای مختلف ایران برگزار کردند.
پایان پست Instagram, 2