نشست ادینبورگ؛ سرنوشت زیست‌بوم ایران و زندانیانش

۳

روز جهانی محیط زیست در حالی فرا رسید که هفت تن از شناخته‌شده‌ترین کنشگران این حوزه اکنون بیش از پنج و سال نیم است که در ایران زندان هستند. دانشگاه ادینبورگ اسکاتلند در این روز میزبان برنامه‌ای ویژه‌ای است که با تمرکز به سرگذشت و کارنامه این متخصصان زندانی به وضعیت زیست‌بوم و حیات‌وحش ایران می‌پردازد.

سپیده کاشانی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان، سام رجبی و مراد طاهباز از بهمن ۱۳۹۶ در زندان‌اند. بازداشت این فعالان «موسسه حیات وحش میراث پارسیان» به فاصله کوتاهی از اعتراضات سراسری دیماه ۱۳۹۶ روی داد. در حالی که در ابتدا برخورد با فعالان محیط زیست میراث پارسیان در سکوت خبری اتفاق افتاد، اما بلافاصله به دنبال آنچه مقامات خودکشی کاووس سیدامامی مدیرعامل موسسه حیات وحش میراث پارسیان اعلام کردند، بازداشت این افراد خبرساز شد. دامنه دستگیری‌ها تا معاون وقت سازمان محیط زیست، کاوه مدنی، کشیده شد.

در این نشست شماری از متخصصان بین‌المللی و متخصصان حوزه محیط زیست هم شرکت دارند. برخی از این متخصصان در سال‌های فعالیت موسسه میراث پارسیان با این کنشگران زندانی همکار بودند.

ارس امیری، از بانیان برگزاری نشست ادینبورگ، می‌گوید که «هدف اصلی در درجه اول صحبت از زندانیان محیط زیست از نظر تخصص حرفه‌ای شان و تنوع کاری‌شان بود. از جمله تنوع حیواناتی که از آنها حفاظت می‌کردند: دلفین، گوسفند وحشی، لاکپشت‌ها، خرس آسیایی و یوز آسیایی که خیلی معروف شد. در عین حال در این برنامه به رویکرد این کنشگران اشاره می‌شود، از جمله رویکردشان در کار نزدیک با مردم بومی، اعتمادسازی و فکر کردن به نیاز آنها.»