اتحادیه اروپا بخشهایی از قراردادش را با استرازنکا برای خرید واکسن کرونا منتشر کرد. ساعاتی پیش از آن اورزولا فوندِرلاین رئیس کمیسیون اروپا خواستار انتشار این قرارداد شده شد.
خانم فوندرلاین گفته بود: “ما با شرکت استرازنکا صحبت میکنیم که چه بخشهایی از متن قرارداد منتشر بشود و چه بخشهایی از آن منتشر نشود اما خواهان شفافسازی هستیم.”
پس از آنکه هفته گذشته استرازنکا به اتحادیه اروپا اطلاع داد نمیتواند مقدار واکسن سفارشی را به موقع تحویل دهد اختلاف نظری جدی بین این اتحادیه و استرازنکا ایجاد شده است.
طبق این قرارداد اتحادیه اروپا ۳۰۰ میلیون دوز واکسن از استرازنکا خریده با امکان افزودن صد میلیون دوز دیگر. اکنون گفته میشود تا ماه مارس حدود ۲۵ میلیون دوز واکسن تحویل اتحادیه اروپا خواهد شد که این اتحادیه را با ۷۵ میلیون دوز کمبود واکسن مواجه میکند.
استرازنکا گفته است اشکال در خط تولید در دو کارخانهاش در هلند و بلژیک سبب این تاخیر شده است.
اتحادیه اروپا خواستار توضیح دقیق استرازنکا شد، از این شرکت خواست به قرارداد و تعهدش احترام بگذارد، گفت کارخانههای این شرکت در اروپا را بازرسی خواهد کرد و از این به بعد صدور واکسن کرونا به خارج این اتحادیه نیاز به مجوز خواهد داشت.

پاسکال سوریو رئیس شرکت استرازنکا میگوید در این قرارداد آمده که این شرکت بیشترین تلاش را میکند تا واکسن اتحادیه اروپا را تامین کند اما این شرکت را به یک جدول زمانی مشخص مقید نمیکند.
خانم فوندرلاین به رادیو آلمان گفت این قرارداد که تابستان امضا شده کاملا روشن و الزامآور است و خواستار “توضیح قابل قبول” برای تاخیر در تحویل واکسن شد.
او گفت در این قرارداد دو کارخانه در بریتانیا به عنوان محل تولید واکسن برای اتحادیه اروپا اعلام شده است و “استرازنکا در این قرارداد صریحا به ما اطمینان خاطر داد که هیج الزام دیگری مانع نخواهد شد به این قرارداد عمل نشود.”
استرازنکا با دولت بریتانیا هم برای تامین واکسن کرونا قرارداد دارد و در تامین این واکسنها که در بریتانیا تولید میشوند اشکالی ایجاد نشده است. خانم فوندرلاین از استرازنکا انتقاد کرد که گفته است اولویت واکسنی که در بریتانیا تولید میشود با مردم بریتانیاست.
واکسن این شرکت بریتانیایی-سوئدی که در دانشگاه آکسفورد طراحی و ساخته شده هنوز مجوز استفاده در اتحادیه اروپا را نگرفته است اما انتظار میرود به زودی این مجوز را بگیرد. این در حالی است که آلمان اعلام کرده این واکسن را برای افراد بالای ۶۵ سال استفاده نخواهد کرد.
شرکت فایزر نیز پیشتر به اتحادیه اروپا اعلام کرده بود نمیتواند واکسن خود را سر وقت تحویل دهد. پس از اینکه استرازنکا هم گفت نمیتواند به تعداد کافی واکسن تحویل دهد اتحادیه اروپا خود را با کمبود واکسن مواجه دیده است در حالیکه آمار ابتلا و مرگ در کشورهای عضو بالاست.
مقامهای اتحادیه اروپا زیر فشار انتقاد هستند که سرعت توزیع واکسن در بسیاری از کشورهای عضو کم است. اتحادیه اروپا واکسن مورد نیاز را به نیابت از ۲۷ کشور عضو میخرد و بین آنها توزیع می کند