پاسخ حماس به طرح آتش‌بس؛ در صورت توقف کامل حملات آماده توافقیم

3

حماس می‌گوید که پاسخ خود به طرح سه مرحله‌ای آتش‌بس در غزه را به میانجی‌گران ارائه کرده است . قطر و مصر که به همراه آمریکا در مذاکرات بین اسرائیل و حماس میانجی‌گری کرده‌اند، تایید کردند که حماس پاسخ خود را داده است. حماس و جهاد اسلامی فلسطین گفتند: «این پاسخ منافع مردم ما، فلسطینی‌ها، را در اولویت قرار می‌دهد و بر ضرورت توقف کامل حملات جاری به غزه تأکید می‌کند».

در عین حال یکی از مقامات ارشد حماس به بی‌بی‌سی گفت که همچنان نیازمند تعهد اسرائیل به آتش‌بس دائم است.

طرح پیشنهادی آتش‌بس که دوشنبه شب توسط شورای امنیت سازمان ملل تأیید شد، خواستار یک آتش‌بس‌ شش هفته‌ای است که در نهایت دائم می‌شود.

حماس در بیانیه خود در شامگاه سه‌شنبه خواستار «توقف کامل» درگیری‌ها در غزه شد.

دقایقی بعد از اعلام پاسخ حماس، کاخ‌سفید آن را نشانه‌ای مثبت قلمداد کرد. جان کربی، سخن‌گوی کمیته امنیت ملی کاخ‌سفید عصر سه شنبه به خبرنگاران گفت که آمریکا به پاسخ حماس با «امیدواری» نگاه می‌کند و سرگرم «بررسی» جزییات آن است.

پیش از این هم آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته بود اگر تازه‌ترین طرح آتش‌بس در غزه به نتیجه نرسد، مسئولیت آن با رهبر حماس در غزه است.

آنتونی بلینکن که برای هشتمین بار طی ۸ ماه گذشته و از زمان آغاز جنگ در غزه به خاورمیانه سفر کرده امروز در اردن گفته بود که تنها مانع اجرای قطعنامه آتش‌بس «کسی است که ۱۰ طبقه زیر زمین مخفی شده است» که به نظر می‌رسد منظور او یحیی سنوار رهبر حماس در غزه است.

آقای بلینکن در همین حال بیانیه اولیه جنبش حماس را که از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد استقبال کرده بود «یک علامت امیدوارکننده» توصیف کرده بود.

توضیح تصویر، پیش از این آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا گفته بود اگر تازه‌ترین طرح آتش‌بس در غزه به نتیجه نرسد، مسئولیت آن با رهبر حماس در غزه است

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، هم از همه طرف‌ها خواست تا برای آتش‌بس به توافق برسند. او در افتتاحیه کنفرانس بشردوستانه اضطراری غزه در امان پایتخت اردن صحبت می‌کرد.

ساعاتی پس از تصویب قطعنامه آتش‌بس در شورای امنیت سازمان ملل، حماس از آن استقبال کرد اما رسما قطعنامه آتش‌بس را نپذیرفته است.

سامی ابوزهری، از رهبران ارشد حماس، به خبرگزاری رویترز گفت که جنبش آماده مذاکره است.

وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت در دیدار دیروز با بنیامین نتانیاهو، او حمایتش از طرح آتش‌بس آمریکا را تایید کرد. پس از آن دیدار، این پیشنهاد در شورای امنیت سازمان ملل با اکثریت قریب به اتفاق آرا به تصویب رسید.

آنتونی بلینکن در ادامه سفر تازه خود به خاورمیانه، سه‌شنبه در اردن در کنفرانس کمک‌رسانی به غزه شرکت کرده است.

دوشنبه شب (۱۰ ژوئن)، شورای امنیت قطعنامه آتش‌بسی را تصویب کرد که پیش‌نویس آن را آمریکا تهیه کرده بود. قطعنامه شورای امنیت با موافقت ۱۴ کشور و رای ممتنع روسیه به تصویب رسید.

آمریکا اعلام کرده بود اسرائیل قبلا این طرح را که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا در ماه گذشته مطرح کرده بود، پذیرفته است.

اکنون حماس می‌گوید آمادگی دارد تا در «همکاری با میانجی‌‌گرها»، در راستای «خواسته‌های مردم و جناح‌های فلسطینی» در مذاکرات غیرمستقیم شرکت کند.

حماس در بیانیه اولیه خود در واکنش به تصویت این طرح در شورای امنیت سازمان ملل تصویب مواردی از جمله «آتش‌بس دائمی، خروج کامل اسرائیل از نوار غزه، تبادل اسرا، بازسازی، بازگشت آوارگان به محل سکونت‌شان» را مثبت خواند.

کمتر از یک هفته پیش، قطر و مصر و آمریکا به عنوان میانجی مذاکرات دو طرف جنگ برای احیای مذاکرات آتش‌بس در دوحه جمع شدند.

نکات متهم قطعنامه آتش‌بس سازمان ملل چیست؟

این قطعنامه که پیشنویس آن بر اساس طرح جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا تهیه شده است از دو طرف مخاصمه در غزه می‌خواهد که فورا به جنگ ۸ ماهه در این نواره باریک ساحلی پایان دهند.

در این توافق از طرفین خواسته شده است مراحل گام به گامی را برای رسیدن به یک آتش‌بس دائمی اجرا کنند:

این قطعنامه که سه فاز گام به گام را از آغاز تا تثبیت آتش‌بس در نظر گرفته است:

  • در مرحله نخست، همزمان با برقراری آتش‌بس موقت، گروگان‌ها و زندانیان فلسطینی مبادله می‌شوند.
  • فاز دوم این قطعنامه شامل «پایان دائمی خصومت و درگیری‌ها» است که قرار است همزمان با عقب‌نشینی کامل ارتش اسرائیل از غزه عملی شود.
  • فاز سوم هم بر برنامه بلندمدت برای آینده منطقه متمرکز است، از جمله آغاز طرح چندین ساله بازسازی غزه.

در همین حال، گزارش‌ها حاکی است که یک دیپلمات اسرائیل گفته است که کشورش به اهداف خود از جمله «آزادی همه گروگان‌ها و نابودی حماس» متعهد است.

این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بر ادامه «جنگ تا نابودی حماس» تاکید کرده است.

در ادامه حملات به غزه، ارتش اسرائیل اعلام کرد چهار سربازش در رفح در جنوب این باریکه کشته شدند.

بر اساس بیانیه ارتش اسرائیل، آنها بر اثر ریزش یک ساختمان مملو از مواد منفجره کشته شدند.

ارتش اسرائیل می‌گوید چند تن دیگر به شدت زخمی شدند.

از آغاز جنگ، حدود ۳۰۰ سرباز اسرائیلی کشته شده‌اند.

در همین مدت، بنابر اعلام مقام‌های درمانی حماس در غزه، بیش از ۳۷ هزار فلسطینی که اغلب آنها کودک و زن بوده‌اند در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.

گمان می‌رود اختلافات سیاسی داخلی در اسرائیل تلاش‌های دیپلماتیک آمریکا را پیچیده کند.

سفیر آمریکا در سازمان ملل می‌گوید شورای امنیت با حمایت از طرح آتش‌بس برای غزه به صلح رای داده است.

لیندا توماس گرینفیلد گفت جامعه بین‌المللی در خصوص توافق برای آتش‌بس متحد است.

او گفت «این کار جان انسان‌ها را نجات می‌دهد، گروگان‌های اسرائیلی را به خانه می‌آورد و به غیرنظامیان فلسطینی کمک می‌کند.»

در ماه‌های گذشته، آمریکا برای وتوی پیشنهادهای آتش‌بس در غزه مورد انتقاد قرار گرفته بود.