همزمان با انتشار اخبار اخراج و کنار گذاشتن استادان باسابقه دانشگاههای ایران، خبر تدریس سعید حدادیان، یکی از مداحان مشهور در ایران در رشته کارشناسی ارشد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران واکنش برانگیز شده است.
سعید حدادیان، از مداحان و نوحه خوانان نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی ایران است.
انصاف نیوز امروز گزارش داده بود که دانشگاه تهران در ترم جدید به آقای حدادیان، واحد تخصصی در مقطع کارشناسی ارشد برای تدریس داده و او قرار است درس «تحلیل متون نظم پایداری» را در مقطع کارشناسی ارشد تدریس کند.
«ادبیات پایداری» از حدود شش سال پیش به عنوان یکی از گرایشهای رشته کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی در چند دانشگاه ایران تدریس میشود.
در همین حال عبدالرضا سیف، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران تدریس آقای حدادیان در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه تهران و برخی دانشگاههای دیگر در ایران را اتفاق جدیدی ندانست.
آقای سیف به خبرگزاری مهر گفت که آقای حدادیان «مدرک دکترا دارد» و از سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۷ به صورت حق التدریسی در دانشکده ادبیات و دیگر دانشکدههای دانشگاه تهران درسهای رشته «ادبیات پایداری» را تدریس میکند.
به گفته آقای سیف این مداح معروف و سیاسی از «گروه معارف دانشگاه تهران هم اجازه تدریس دارد.»
آقای حدادیان بیش از دو دهه است که مسئول دفتر ادبیات و هنر نهاد نمایندگی رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه تهران است.
توجه ویژه رهبر جمهوری اسلامی به مداحان سبب افزایش بسیار زیاد تعداد آنان و ایجاد رشتههای مداحی در دانشگاهها از جمله دانشگاه علمی کاربردی شد.
سعید حدادیان کیست؟
علی اصغر حدادیان نائینی، معروف به سعید حدادیان ۱۷ اردیبهشت ۱۳۴۴ در تهران متولد شده است.
او مثل بسیاری از مداحان سیاسی امروز از شاگردان منصور ارضی است. خودش میگوید که از نوجوانی شعر میگفته و با اینکه اصراری به شاعر بودن ندارد اما معتقد است که باید به «ادبیات معاصر ایران کمک کند.»
به گفته خودش نوجوان بوده که با «جهاد سازندگی ستاد پشتیبانی» در جنگ ایران و عراق حضور داشته است.
سعید حدادیان در ۱۹ سالگی ازدواج کرده و دو پسر داشت؛ اما میگوید که در شب عملیات مرصاد خواب سه جلد قرآن دیده و بعدا صاحب یک دختر هم میشود.
به گفته خودش، مدتی در برنامه کودک صدا و سیما به عنوان نویسنده و شاعر کار میکرده است.
آقای حدادیان «دکترای علوم قرآن و حدیث» دارد و موضوع پایاننامه دوران فوق لیسانس او در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، «بررسی تفسیری و تاویلی آیات نازله در شان حضرت سیدالشهدا» (امام سوم شیعیان) بوده است.
عملکرد سیاسی: حضور پررنگ در «خاموش کردن» اعتراضات سال ۸۸
سعید حدادیان، از نوحه خوانان سیاسی است و همچون استادش منصور ارضی، مداح مشهور تهران از منتقدان سرسخت اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی است.
او از جمله مداحانی بود که از محمود احمدینژاد حمایت کرد اما در دوران دولت دومش علیه محمود احمدینژاد و اسفندیار رحیممشاعی سخنرانی کرد و با شکایت آنها به دادگاه کشیده شد.
درباره رای دادگاه علیه او برخی گزارشها میگویند که او به پرداخت مبلغ ۵۰ هزار تومان جریمه نقدی محکوم شده بود اما خودش در مصاحبه با جام جم این شکایت را «ناجوانمردانه» توصیف کرد و گفت که «زیر سه ماه حبس» گرفته است.
سعید حدادیان نقش پررنگی در سرکوب اعتراضات سال ۸۸ داشته و خودش درباره عاشورای آن سال که به کشته شدن دهها تن انجامید، گفته است که «قضایا را بدون درگیری فیزیکی قابل ملاحظه و صرفا با حضور بچه هیئتیها خاموش کردند.»
در اعتراضات سال ۸۸ ده ها تن از شهروندان کشته شدند و فقط در روز ۶ دی (عاشورا) آن سال چندین نفر از جمله علی موسوی حبیبی، مصطفی کریم بیگی، شهرام فرج زاده، امیرارشد تاج میر، شبنم سهرابی، شاهرخ رحمانی، مهدی فرهادی راد، جهانبخت پازوکی و محمدعلی راسخی نیا با خشونت کشته شدند.
او در انتخابات سال ۱۳۹۶ حامی محمدباقر قالیباف و بعدا ابراهیم رئیسی بود.
در جریان اعتراضات سال گذشته، او یکی از هزار و ۱۷۰ سخنران و مداحی بود که در ایران اعتراضات سراسری را «فتنه آمریکا و مزدورانش» خواندند و «اهانت و تعرض به اماکن مذهبی، جان و مال و ناموس ملت ایران» را قویا محکوم کردند.
آنها بدون اشاره به کشته شدن صدها شهروند ایرانی و بدون درخواست پیگیری مرگ این افراد از قوه قضائیه خواستند تا برای مسببین و عوامل اصلی اشد مجازات و برای «فریب خوردگان» رافت اسلامی درخواست کردند.
مردی که رهبر جمهوری اسلامی را به گریه میاندازد
سعید حدادیان، از نوحه خوانان و مداحان محبوب علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی است.
خودش میگوید که سال ۱۳۶۸ اولین بار «خدمت آقا» رسیده و روضه خوانده است؛ «همان سالی که صدام کربلا را زده بود.»
حالا او در مناسبتهای مهم در حسینیه امام خمینی در تهران به «ذکر مصیبت» میپردازد و با نوحهخوانی اشک رهبر جمهوری اسلامی را درمیآورد.
هشتم دی ماه سال گذشته، در حالیکه در برخی شهرهای ایران، گروهی از مردم مراسم چهلمین روز کشته شدن عزیزانشان را تحت تدابیر امنیتی برگزار میکردند، آقای حدادیان در مراسم عزاداری «حضرت فاطمه» دختر پیامبر اسلام نوحه خوانی کرد و رهبر جمهوری اسلامی گریست.
خود او درباره محبوبیتش نزد علی خامنهای، سه سال پیش در مصاحبه با جام جم گفت که یکباردر حضور آقای خامنهای «یک مثنوی» سروده خود را خوانده و «آقا چند مرتبه از این شعر تعریف کرده» و در نهایت هم دست در جیب برده و یک انگشتر کف دست او گذاشته، که مدتها دلش نمیآمده انگشتر را دست کند.
سفر به سوریه و عکسهای او و پسرش در جمع «مدافعان حرم»
در سال ۱۳۹۴ عکسهایی از سفر سعید حدادیان و پسرش، محمد حسین حدادیان در جمع مدافعان حرم در سوریه منتشر و خبرساز شد.
او خودش بعدا در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت که از پخش عکسهایش خجالت کشیده و افزود که « به جان بچه هایم و به خاک پای رزمندگان» راضی نبوده که عکسها پخش شود.
او در این مصاحبه گفته بود که فقط ۴، ۵ روز به سوریه رفته و «بچههای مدافع حرم» از دیدنش بال درآوردهاند و به او میگفتند که «به آقا سلام برساند.»
حتی برخی رسانهها به اشتباه خبر کشته شدن او را در جنگ سوریه اعلام کرده بودند.
واکنشها: «مداحان میمانند و استادان می روند»
انتشار خبر تدریس آقای سعید حدادیان در دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی ارشد در حالی خبر ساز شده است که طی روزهای گذشته خبر اخراج دهها استاد صاحب نام دانشگاههای ایران، موجی از نگرانی درباره کیفیت آموزش ایجاد کرده است.
کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران نیز هفته گذشته با صدور بیانیهای، در مورد «مداخله مخرب» نهادهای امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی هشدار داد و محمدرضا عارف، معاون اول پیشین ريیس جمهوری ایران که ریاست کانون صنفی استادان دانشگاهی را برعهده داشت، در اعتراض به «روند حاکم بر هیاتهای جذب در دانشگاهها» از سمت خود در هیات جذب دانشگاه شریف استعفا کرد.
استعفای آقای عارف در پی اخراج علی شریفی زارچی از دانشگاه شریف بود.
علی شریفی زارچی، عضو هیات علمی بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، در جریان اعتراضاتی که از شهریور ۱۴۰۱ شروع شده، از منتقدان سیاستهای حاکم بر ایران و تداوم فشارهای امنیتی بر دانشجویان و دانشگاهها بوده است.
یک روز پیش از انتشار خبر تدریس آقای سعید حدادیان آقای شریفی زارچی از انتخابش به عنوان «رئیس کمیته علمی بینالمللی المپیاد جهانی کامپیوتر» خبر داد.
این کمیته بالاترین مرجع علمی المپیاد جهانی کامپیوتر است.
شاید به دلیل همزمانی این اخبار است که کاربران شبکه های اجتماعی در واکنش به تدریس آقای حدادیان گفتند که «مداحان میمانند و استادان میروند.»