کشته شدن حسن نصرالله؛ گزینه‌های پرهزینه و انتخاب‌های دشوار حکومت ایران

۱۰

از ۷ اکتبر سال ۲۰۲۳، منطقهٔ خاورمیانه وضعیت تازه‌ای را تجربه کرده که در تاریخ معاصر این منطقه کم‌سابقه بوده است و حالا با کشته شدن حسن نصرالله در حملۀ اسرائیل به مرکز فرماندهی او در بیروت صفحۀ تازه‌ای برای آن باز شده است.

حملهٔ گروه افراطی حماس به اسرائیل که در پی آن پاسخ متقابل و گسترده‌تر این کشور به نوار غزه را در پی داشت، آغاز سلسله اتفاقاتی بود که هنوز معلوم نیست به کجا ختم خواهد شد. گروه حماس را آمریکا و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی می‌دانند.

از ۷ اکتبر به بعد، اسرائیل بارها خطوط قرمز ایران را پشت سر گذاشته است؛ ابتدا این کشور عملیات زمینی خود به نوار غزه را که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجهٔ پیشین ایران، آن را خط قرمز ایران خوانده بود، عملی کرد و ماه‌ها است که سربازان اسرائیلی همچنان در این باریکه حضور دارند.

سپس ارتش اسرائیل حتی وارد رفح در مرز مصر نیز شد. در اوایل سال جاری، حملهٔ هوایی اسرائیل به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق نیز به کشته شدن ده‌ها نفر از جمله چندین تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انجامید.

و نزدیک به دو ماه پس از ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران، حالا قدرتمندترین رهبر تاریخ حزب‌الله لبنان که بزرگ‌ترین گروه شبه‌نظامی متحد حکومت ایران و در عین حال یک حزب سیاسی است و بخش بزرگی از جنوب لبنان را تحت کنترل دارد، در حملۀ هوایی اسرائیل به مرکز فرماندهی او در بیروت کشته شده است.

از زمانی که این تنش‌ها در این منطقه در گرفته، تنها واکنش مستقیم حکومت ایران به حملات اسرائیل انجام عملیات موشکی و پهپادی مستقیم علیه اسرائیل بود که البته پیش از انجام آن، از طریق واسطه‌های غربی و عربی، اسرائیل را مطلع کرده بود؛ اقدامی که با هدف به حداقل رساندن تلفات و خسارات و البته جلوگیری از پاسخ دوبارهٔ اسرائیل انجام شده بود.

تنش‌های منطقه‌ای با سرعتی بی‌سابقه در حال گسترده‌تر شدن است و چشم‌انداز پیش‌رو از مناقشات و بحران‌های منطقه‌ای بیش از همیشه با عدم قطعیت همراه است.

ایالات متحده حزب‌الله را یک سازمان تروریستی می‌داند، اما اتحادیه اروپا شاخهٔ نظامی آن را در فهرست سیاه قرار داده و شاخهٔ سیاسی‌اش را تروریستی نمی‌داند، ضمن آن‌که حزب سیاسی حزب‌الله در پارلمان لبنان هم نمایندگانی دارد.