یکی از فرماندهان سابق ارتش بریتانیا میگوید شاهزاده هری با اظهاراتی در مورد کشتن جنگجویان طالبان در افغانستان، شهرت خود را «خدشهدار» کرده است.
شاهزاده هری، دوک ساسکس در خاطرات خود که قرار است هفته آینده منتشر شود کشتن ۲۵ نفر را در افغانستان مانند «حذف مهرههای شطرنج از تخته» توصیف میکند.
ریچارد کمپ، سرهنگ (دگروال) سابق ارتش بریتانیا، به بیبیسی گفت اظهارات هری در مورد این کشتهها «قضاوت ضعیف» بوده است.
او افزود که این اظهارات ممکن است امنیت او را به مخاطره بیندازد و کسانی را به انتقامگیری برانگیزد.
شاهزاده هری در کتاب خاطرات خود به عنوان «اسپیر» (اضافی) جزئیاتی را در مورد زمانی که خلبان هلیکوپتر در افغانستان بوده است، نیز ارائه میکند که بی بی سی نیز پس از عرضه اولیه آن در اسپانیا نسخهای از این کتاب را به دست آورده است.
در آن، او برای اولین بار فاش کرده است که ۲۵ جنگجوی دشمن را کشته است.
او نوشته است که «این آماری نبود که به آن احساس افتخار کنم و یا از آن شرمنده باشم.»
او افزوده است که «وقتی در گرما و سردرگمی جنگ غوطهور شدم، به آن ۲۵ نفر به عنوان انسان فکر نمیکردم. آنها مهرههای شطرنج بودند که از روی تخته حذف شدند. افراد بد حذف شدند قبل از آنکه بتوانند افراد خوب را بکشند.»
واکنش طالبان
عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان در واکنش به اظهارات شاهزاده هری در کتاب خاطراتش در مورد کشتن افراد طالبان، اظهارات شاهزاده هری را «تصویری» خوانده که نیروهای خارجی افراد را «بدون هیچ مسئولیتی میکشتند».
آقای بلخی در پیامی که به بیبیسی فرستاده است میگوید: «اشغال افغانستان از سوی غرب واقعاً لحظهای نفرتانگیز در تاریخ بشریت است و اظهارات شاهزاده هری، تصویر کوچکی از تجربه تروما افغانها است که بیگناهان به دست نیروهای اشغالگر، بدون هیچ مسئولیتی کشته میشدند.»
او افزوده که «برخی از گزارشهای اخیر میزان کشتار توسط نیروی هوایی و حملات نیروهای خارجی را نشان میدهند از جمله نیروهای بریتانیایی، همان که شاهزاده هری نیز در آن شرکت داشت.»
همچنین، بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان نیز در پیامی به بیبیسی گفت: «این موضوع تنها منحصر به هری نمیشود. نیروهای تمام کشورهای اشغالگر در کشور ما مرتکب همچون جنایات شدهاند.»
او افزود که «قابل تاسف است که کشورهای غربی که خود را علمبردار حقوق بشری و بشریت میدانند در میدان عمل از چنین اخلاق در این سطح برخوردار هستند.»
آقای کریمی تاکید کرد که «این اعتراف نشان دهنده این است که تمام کشورهای اشغالگر و نیروهایشان چنین داستانهای جنایتکارانه در کشور ما دارند.»
«دور از اخلاق سربازی است»
سرهنگ کمپ که خود در سال ۲۰۰۳ به کابل فرستاده شد تا در آن سال فرماندهی نیروهای بریتانیایی را در افغانستان برعهده بگیرد، گفت که با افشای شمار کشتهشدگان شاهزاده هری مشکلی ندارد، اما روشی که هری مطرح کرده است که شورشیان طالبان توسط ارتش بریتانیا گویا «افراد دونشان انسان و مانند مهرههای شطرنج هستند که باید برچیده شوند».
این افسر پیشین بریتانیا به برنامه صبحانه بیبیسی انگلیسی گفت: «فکر میکنم [پرنس هری] اشتباه میکند که در کتابش میگوید شورشیان در واقع، غیرانسان، شاید دونشان انسان، مانند مهرههای شطرنج دیده میشدند که باید از بین برده شوند.»
آقای کمپ میگوید «به هیچ وجه این گونه نیست. ارتش بریتانیا نیروهایش را به این صورت آموزش نمیدهد، آن گونه که او [پرنس هری] میگوید.»
او افزود که «بنابراین، من فکر میکنم وقتی چنین اظهارنظرهایی را میکند، قضاوت غلطی از خود ارائه داده است، ارتش بریتانیا مسائل را به این صورت نمیبیند.»
او گفت: «من فکر میکنم چنین اظهارنظری که انعکاس واقعیت نیست، گمراهکننده و بالقوه ارزشمند برای آنهایی است که آرزوی آسیب رساندن به نیروها و دولت بریتانیا را دارند، بنابراین فکر میکنم این یک اشتباه در برداشت [شاهزاده هری بود.»
در دفاع از هری، او گفت که شاهزاده باید به خاطر «تاثیر بجاگذاشته» شمار کشتههایش بر مبارزه و شجاعت او در عمل و نحوه دفاع از سربازان مجروح، «مفتخر» باشد.
اما او گفت که این می تواند مشکلات امنیتی شاهزاده هری را وخیم کند و باعث شود افرادی که با طالبان همدردی دارند «تحریک به گرفتن انتقام شوند».
آدام هالووی، نماینده حزب محافظهکار از گراویشام که در عراق برای ارتش بریتانیا جنگیده است، در وبسایت «اسپکتیتو» نوشته است که بسیاری از سربازان فکر نمیکنند که اعلام شمار افرادی که [در جنگ] کشتند، کار درستی باشد.
او نوشته است: «این در مورد قوانین مدون نیست. بلکه در مورد نجابت و احترام به جانهایی است که شما ستاندهاید.»
سخنگوی وزارت دفاع در پاسخ به سوالی درباره تعداد افراد کشته شده توسط شاهزاده هری گفت: «ما به دلایل امنیتی در مورد جزئیات عملیاتی اظهار نظر نمیکنیم.»