مرگ مغزی یک زن جوان «بر اثر ضرب و جرح به دست ماموران گشت ارشاد»

Screen Shot 2022-09-15 at 12.25.52 AM

گزارش‌ها در شبکه‌های اجتماعی حاکی از «مرگ مغزی» یک زن ۲۲ ساله در تهران بر اثر ضرب و جرح به دست «ماموران در خودروی گشت ارشاد و بازداشتگاه وزرا» است.

حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» نام این زن جوان را ژینا (مهسا) امینی اعلام کرده و نوشته است که وی که اهل سقز است، برای دیدار با خویشاوندان، همراه با خانواده‌اش به تهران سفر کرده بود.

بر اساس گزارش‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، خانم امینی عصر روز سه‌شنبه، ۲۲ شهریور، نزدیک ایستگاه مترو «شهید حقانی» توسط ماموران گشت ارشاد بازداشت می‌شود.

ماموران در واکنش به اعتراض برادر این زن جوان که همراه وی بود، می‌گویند او را برای «کلاس توجیهی» به پلیس «امنیت اخلاقی» خیابان «وزرا» می‌برند و پس از یک ساعت آزاد خواهند کرد.

سجاد خداکرمی، روزنامه‌نگار، در گفت‌و‌گو با تلویزیون ایران اینترنشنال گفت: «یکی از بازداشتی‌ها که در خودروی گشت ارشاد حضور داشته، تایید می‌کند که ضرب و جرح در خودرو انجام شده و وقتی به بازداشتگاه می‌رسند حال عمومی او ناخوشایند بوده، اما سطح هوشیاری خوبی داشته است.»

بر اساس گزارش‌ها، پس از «بی‌اعتنایی» ماموران بازداشتگاه به وضعیت این زن و اعتراض دیگر بازداشت‌شدگان درگیری رخ می‌دهد و سرانجام آمبولانس با تاخیر زیاد برای انتقال مهسا امینی به بیمارستان کسری، به بازداشتگاه می‌رسد.

کیارش امینی، برادر مهسا، نیز در در گفت‌و‌گو با وب‌سایت ایران وایر گفته است: «وقتی رسیدم جلوی ساختمان {وزرا} نزدیک ۶۰ – ۷۰ نفر با لباس برای دخترهای بازداشتی، همان‌جا منتظر ایستاده بودند. چند نفر که آزاد شدند، ناگهان صدای جیغ و داد بلند شد. همه در ساختمان را می‌کوبیدیم. از در بالا رفتیم. اما در را باز نکردند. یک‌دفعه مامورها با گاز‌ اشک‌آور و باطوم بیرون آمدند و به ما حمله کردند… پنج دقیقه بعد یک آمبولانس از ساختمان خارج شد.»

وی اضافه کرد: «هر دختری که بیرون می‌آمد می‌گفت یک نفر را کشتند. عکس مهسا را به دخترها نشان می‌دادم. از میان آن‌ها یک نفر گفت که مهسا در بغل خودش این‌ مسئله برایش پیش آمد. شوکه و ترسیده بودم. از یک سرباز پرسیدم که چی شده؟ گفت از سربازهای خودمان یکی زخمی شده. دروغ گفتند.»

به گفته برادر مهسا، پزشکان کمی بعد از ساعت هشت شب سه‌شنبه، «خانواده امینی را از نجات دخترشان جواب کرده‌اند. آنها تشخیص سکته قلبی و مغزی برای مهسا داده‌اند و اگرچه قلب او همچنان می‌تپد اما مغزش دیگر هشیار نیست.»

در تابستان امسال و پس از افزایش سخت‌گیری‌ها نسبت به مسئله رعایت حجاب اجباری در ایران، برخورد خشونت‌بار با زنان در خیابان‌ها افزایش یافته است.

پس از پخش تلویزیونی اعترافات اجباری سپیده رشنو ، زن جوان معترض به حجاب اجباری با چهره‌ای که آثار ضرب و جرح بر آن نمایان بود، ضرب و جرح مهسا امینی یکی دیگر از نمونه‌های خشونت علیه زنان در داخل بازداشتگاه‌ها است.

کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند وقتی در خیابان‌ها، برای بازداشت زنان مخالف حجاب از قلاب زنده‌گیری استفاده می‌شود و آنها را با خشونت سوار ون‌های گشت ارشاد می‌کنند، میزان خشونت علیه بازداشت‌شدگان در فضای بسته بازداشتگاه‌ها احتمالا بسیار فراتر از تصور است.

این خشونت‌ها در شرایطی علیه زنان صورت می‌گیرد که مقام‌های قضایی در ماه‌های اخیر، از آمران به معروف خشونت‌ورز در چند مورد تقدیر کرده‌اند.

مقام‌های جمهوری اسلامی در سخنرانی‌های خود بر جنبه ایجابی گشت‌های ارشاد در جذب نظر زنان برای رعایت حجاب تاکید می‌کنند، اما به نظر می‌رسد در عمل دست ماموران در خیابان‌ها و بازداشتگاه‌ها برای برخورد خشونت‌آمیز باز گذاشته شده است.