حزب کمونیست چین بالاخره از مردانی که در پنج سال آینده زمامدار این کشور خواهند بود رونمایی کرده است.
هفت عضو کمیته اجرایی «پولیتبورو» در چین معادل کابینه رئیسجمهور هستند.
این کمیته خواص، نخبگان درون حزب هستند و رسیدن به این درجه بالا نه تنها مستلزم داشتن کارنامه سیاسی درخشانی است بلکه نیازمند مانور ماهرانه در میان رقابتهای سیاسی داخلی است.
تغييرات بزرگ در ترکیب کمیته اجرایی پس از پایان دوره امر عجیبی نیست و این دوره هم از این جهت فرقی با سایر دورهها ندارد.
بیشتر این افراد که در عمل دستچینشده رئیسجمهور شی جینپینگ هستند جز ژائو لجی و وانگ هونینگ، نفراتی تازه در این تیم هستند.
در میان ۲۴ عضو تازه پولیتبورو هیچ زنی نیست – و کمیته اجرایی از میان این افراد انتخاب میشود. سان چونلان – معاون وزیر اول شورای حکومتی که دهها سال تجربه دارد – تنها زنی است که عضو پولتیبوروی قبلی بود ولی در سن ۷۲ سالگی بازنشسته شده است.
تحلیل استفان مک دانل، خبرنگار چین، بیبیسی:
اول از همه و به وضوح شی جینپینگ هنوز در مصدر قدرت است و تا زمانی که دوست داشته باشد در این منصب باقی خواهند ماند مگر اینکه بحران سیاسی ناشناختهای در آینده او را از مقامش به زیر بکشد.
هیچ کس واقعاً انتظار نداشت که نتیجه این کنگره چیزی باشد جز ادامه سیاست آقای شی به عنوان «هسته» حزب کمونیست.
علاوه بر این، تیم تازه او تماماً متشکل از وفاداران به آقای شی است. هیچ کسی که کمترین زاویهای با دیدگاههای او داشته باشد در این جمع نيست.
از جهتی، شگفتآورترین انتصاب، منصوب کردن لی کيانگ به نخست وزیری است که او را رهبر شماره ۲ کشور میکند و در نتیجه متصدی اداره اقتصاد چین.
انتصاب فرد مسئول قرنطینه فاجعهبار در شانگهای (که همراه با کمبود عظیم غذا برای دهها میلیون نفر بود) به منصب مدیریت اقتصاد، پیامی است که وفاداری به شی جینپینگ بر کفایت و توانمندی اولویت دارد.
حزب کمونیست چین، علیرغم همه ایرادات دیگرش، به شایستهسالار بودن خود افتخار میکرد، ولی به نظر میرسد این انتصاب در تعارض با آن خصوصیت باشد.
بدتر از این، به نظرِ عدهای میرسد که دبیر کل شی واقعاً درک منسجمی از فعالیت اقتصادی و لوازم تحقق آن ندارد. یا دست کم برایش اولویت ندارد.
برای او، انضباط حزب و حمايت ملیگرایانه از کشور تحت رهبری او اولویت دارد و هر چیز دیگری فرع است.
علاوه بر صدمه عظیم سیاست کووید صفر به معيشت مردم، به نظر میرسد که تقویت تعهد تزلزلناپذیر به این سیاست بدون هیچ راه برونرفت روشنی، مؤيد این نکته باشد.
همچنین، باز هم هیچ زنی در ترکیب هفتنفره این کمیته مردانه در رأس هرم قدرت چین نیست. هیچ زنی هرگز عضو این کمیته نبوده است و شی جینپینگ این قاعده را نشکسته است. تنها استثنا خانم مائو در دوره گروه چهارنفره بود ولی آن منصب هم رسمی نبود.
این نکته باعث سرخوردگی بسیاری خواهد شد ولی جای تعجب ندارد.