ترامپ اعمال تعرفه‌های مکزیک را بعد از گفتگو با همتای مکزیکی‌اش یک ماه عقب انداخت

۸

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا بعد از گفتگو با همتایان کانادایی و مکزیکی خود، اعمال تعرفه‌های جدید بر کالاهای وارداتی از مکزیک را یک ماه عقب انداخت، اما تعرفه‌های وضع شده برای کانادا همچنان به قوت خود باقی است.

کلودیا شینباوم، رئیس جمهور مکزیک و آقای ترامپ بعد از گفتگو، جداگانه اعلام کردند که پس از موافقت مکزیک با اعزام ۱۰ هزار سرباز بیشتر به مرز با آمریکا، اعمال تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای مکزیکی برای یک ماه عقب می‌افتد.

آقای ترامپ گفتگوی خود با خانم شینباوم را دوستانه توصیف کرد و گفت در طی مدتی که اعمال تعرفه‌ها متوقف می‌شود، دو کشور برای رسیدن به یک «توافق» به گفتگو ادامه می‌دهند.

در همین حال وزیر اول انتاریو، پرجمعیت‌ترین استان کانادا، اعلام کرده است که شرکت‌های آمریکایی حق ندارند برای دریافت قراردادهای دولتی در مناقصه شرکت کنند.

داگ فورد افزود که قرارداد عقد شده با شرکت استارلینک ایلان ماسک را هم لغو خواهد کرد. او گفت که انتاریو با کسانی که به دنبال نابود کردن اقتصادش هستند، وارد معامله نخواهد شد.

گفتگوی امروز آقای ترامپ با رهبران کانادا و مکزیک در حالی انجام گرفت که همزمان با افزایش نگرانی‌ها از بالاگرفتن جنگ تجاری و گسترش آن به اروپا، بازارهای سهام در روز دوشنبه شاهد افت بودند.

پیشتر رهبران اروپایی هشدار داده‌اند که اگر دونالد ترامپ تهدید خود را در مورد اعمال تعرفه بر کالاهای اتحادیه اروپا عملی کند، با اقداماتی متقابل واکنش نشان خواهند داد. آنها اما در عین حال خواستار عقلانیت و مذاکره شده‌اند.

واکنش رهبران اروپایی پس از آن بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا تعرفه‌های سنگینی را بر واردات کالا از کانادا، مکزیک و چین وضع کرد و هشدار داد که اتحادیه اروپا هدف بعدی این تعرفه‌ها خواهد بود.

رهبران اتحادیه اروپا در گردهمایی امروز خود در بروکسل، قرار بود بیشتر بر موضوع کمک به اوکراین تمرکز کنند، اما موضوع تعرفه‌ها بر این نشست سایه افکند.

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داد که در جنگ تجاری هیچ برنده‌ای وجود ندارد و افزود که اگر بین اروپا و ایالات متحده جنگ تجاری رخ دهد، «چین از دور دست به آنها خواهد خندید.»

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، بزرگ‌ترین اقتصاد اتحادیه اروپا که به‌شدت به صادرات وابسته است، گفت این اتحادیه در صورت لزوم می‌تواند با تعرفه‌ گذاشتن برای آمریکا پاسخ دهد اما تأکید کرد که بهتر است دو طرف به توافق برسند.

امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه هم گفت اگر اتحادیه اروپا منافع اقتصادی‌اش هدف قرار بگیرد باید «به خودش احترام بگذارد و واکنش نشان دهد.»

لوک فریدن، نخست‌وزیر لوکزامبورگ گفت: «من فکر می‌کنم تعرفه همیشه بد است. تعرفه‌ برای تجارت بد است. تعرفه برای ایالات متحده هم بد است.»

پس از اینکه کاخ سفید تایید کرد دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، تعرفه‌هایی ۲۵ درصدی برای کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک اعمال کرده و مالیات کالاهای چینی را هم ۱۰ درصد افزایش می‌دهد، کانادا و مکزیک هم از اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه خبر دادند.

دونالد ترامپ دیروز (یکشنبه) درحالی که در ملک شخصی خود در مارالاگو در فلوریدا صحبت می‌کرد، اشاره کرد که اتحادیه اروپا با ۲۷ عضو، هدف بعدی خواهد بود اما زمان آن را مشخص نکرد.

او به خبرنگاران گفت: «آنها ماشین‌های ما را نمی‌گیرند، محصولات کشاورزی ما را نمی‌گیرند. آنها تقریباً هیچ چیزی از ما نمی‌گیرند، اما ما همه چیز را از آنها می‌گیریم.»

آقای ترامپ در عین حال اشاره کرد که برتیانیا، که در سال ۲۰۲۰ از اتحادیه اروپا خارج شد، ممکن است از این تعرفه‌ها معاف شود: «فکر می‌کنم این یکی قابل حل است.»

با افزایش نگرانی از اینکه تعرفه‌ها ممکن است منجر به یک جنگ تجاری آسیب‌زننده به اقتصاد شود، بازارهای سهام و ارزش ارزهای جهانی در مقابل دلار در روز دوشنبه سقوط کردند.

ایالات متحده بزرگ‌ترین شریک تجاری و سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا است و همیشه تراز تجاری‌اش با این اتحادیه منفی بوده است. در سال ۲۰۲۳ کسری تجاری ایالات متحده با اروپا در بخش کالاها به ۱۵۵/۸ میلیارد یورو (۱۶۱/۶ میلیارد دلار) رسید.

با این حال ایالات متحده در تجارت با اتحادیه اروپا، در بخش خدمات، ۱۰۴ میلیارد یورو مازاد داشت.

مهلت سه‌شنبه

تعرفه‌ها بر کانادا، مکزیک و چین، که در سه فرمان اجرایی مشخص شده‌اند، قرار است روز سه‌شنبه از ساعت ۱۲:۰۱ بامداد به وقت شرق آمریکا (۰۵:۰۱ به وقت گرینویچ) اجرایی شوند.

دونالد ترامپ گفت امروز دوشنبه با رهبران کانادا و مکزیک صحبت خواهد کرد.

او دیروز اذعان کرد که اعمال این تعرفه‌‌ها برای خود آمریکا هم پیامدهایی «دردناک» خواهد داشت ، اما تاکید کرد که به هرحال این اقدام به هزینه‌اش می‌ارزد.

برخی ناظران معتقدند برنامه آقای ترامپ برای اعمال تعرفه‌های ۲۵ درصدی برای کانادا و مکزیک و افزایش ۱۰ درصدی تعرفه‌ها برای چین، باعث کندی رشد جهانی اقتصاد و افزایش قیمت‌ها برای آمریکایی‌ها خواهد شد.

مکزیک و کانادا گفته‌اند با تعرفه‌های تلافی‌جویانه پاسخ می‌دهند و چین هم اعلام کرده است که تعرفه‌های آمریکا را در سازمان تجارت جهانی به چالش می‌کشد.

با وجود همه این هشدارها، آقای ترامپ به خبرنگاران گفت که نظرش تغییر نمی‌کند: «آنها به ما پول زیادی بدهکار هستند، و مطمئنم که پرداخت خواهند کرد.»

دونالد ترامپ می‌گوید اعمال این تعرفه‌ها برای محدود کردن مهاجرت و قاچاق مواد مخدر و تحریک صنایع داخلی لازم است.

واکنش بازارهای مالی

بازار سهام

منبع تصویر، GETTY IMAGES

واکنش بازارهای مالی در روز دوشنبه نشان‌دهنده نگرانی‌ها از عواقب جنگ تجاری بود. سهام در توکیو در پایان روز تقریباً سه درصد کاهش یافت و شاخص استرالیا که اغلب به عنوان نماینده‌ای برای بازارهای چین در نظر گرفته می‌شود، ۱/۸ درصد افت کرد. بازار اصلی چین به دلیل تعطیلات سال نو قمری تعطیل بود.

یوان چین، دلار کانادا و پزوی مکزیک همگی در برابر دلار قوی سقوط کردند. با توجه به اینکه کانادا و مکزیک بزرگ‌ترین منابع واردات نفت خام ایالات متحده هستند، قیمت نفت آمریکا بیش از یک درصد افزایش یافت، در حالی که قراردادهای آتی بنزین تقریباً سه درصد رشد کردند.

برخی دیگر از تحلیلگران گفتند که این تعرفه‌ها ممکن است کانادا و مکزیک را به رکود بکشاند و در داخل ایالات متحده باعث «رکود تورمی» (تورم بالا، رکود و بیکاری فزاینده) شود.

در اروپا، اقتصاددانان دویچه بانک گفتند که اگر آقای ترامپ ۱۰ درصد تعرفه اعلام کند، فعلا نیم درصد کاهش در تولید ناخالص داخلی برایش در نظر گرفته‌اند.